Roep om herstel biomonitoring bij Attero Wijster
De VVD in Provinciale Staten van Drenthe wil dat Gedeputeerde Staten bij afvalverwerker Attero in Wijster aandringt op herinvoering van het systeem van biomonitoring.
Aanleiding zijn de branden die de afgelopen maanden woedden op de verwerkingslocatie van Attero in Wijster en bij het naastgelegen verwerkingsbedrijf van slachtafval Noblesse. Daarbij is in minstens één geval ook het schadelijke dioxine vrij gekomen.
De gevolgen van de branden waren vooral voor omwonenden aanzienlijk. Burgers mochten wekenlang geen groenten uit eigen tuin meer oogsten. Agrarische bedrijven konden geen vee weiden tot onderzoek uitwees dat de bodem weer veilig was.
Volgens VVD-Statenlid Johan Moes is er onrust onder de omwonenden. 'Bij afvalbranden kunnen giftige gassen vrijkomen en er kunnen giftige stoffen neerdalen in de omgeving. Dat is de afgelopen weken ook gebeurd. Men krijgt hierover geen of pas heel laat informatie en dus maakt men zich zorgen.'
Bewaking
Attero heeft intussen maatregelen aangekondigd, zoals 24-uursbewaking van de opgeslagen stoffen en een betere spreiding van het afval om broei tegen te gaan.
Moes heeft er weinig vertrouwen in. 'Attero treft dan wel maatregelen om de kans op brand te verkleinen. Maar voor de omwonenden, waaronder de agrarisch ondernemers, blijft het iedere keer de vraag of er gevolgen zijn voor de woonomgeving, gewassen of dieren.'
Tot nu toe waren de branden in de wintermaanden, maar tijdens het groeiseizoen kunnen de gevolgen aanzienlijk zijn.
Oplossing
De enige juiste oplossing is volgens Moes herinvoering van de biomonitoring. Via dit systeem van proefveldjes in de omgeving van het complex in Wijster, werd jaarlijks gemeten of er schadelijke stoffen neerdaalden in de omgeving. In de twintig jaar dat het functioneerde is dat overigens nooit gebleken.
Vorig jaar besloot Attero de biomonitoring af te schaffen omdat metingen aan de rookgasafvoer directer en efficiënter zouden zijn. Toch is er volgens de VVD-Statenfractie een rol weggelegd voor het vroegere systeem. 'Het is voor omwonenden van belang dat zij bij brand snel over informatie beschikken over de gevolgen voor hun woonomgeving en percelen', stelt Moes.
Veiligheid
Hoewel Attero zelf gaat over hoe de monitoring is georganiseerd, vindt Moes wel dat het provinciebestuur een rol heeft in het geheel. 'De provincie is verantwoordelijk voor de veiligheid. Als Attero weigert, zou de provincie herinvoering van biomonitoring moeten opleggen.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Honda HF2417K4 HB
2018, P.O.A.
-
Honda HF2417HB
2014, P.O.A.
-
T7.200 Auto Command CVT
Gebruikt, € 69.750
-
New Holland T5.140 Dynamic Command
2023, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°20 %
-
Maandag13° / 9°90 %