Test dunne varkensmest als kunstmestvervanger
In Twente komt een driejarige proeftuin om de dunne fractie van varkensmest in te zetten als kunstmestvervanger. Het project start dit jaar op maisland. Komt de financiering rond, dan volgt er in 2020 een tweede maisperceel en twee percelen grasland.

De proef moet inzicht geven in hoeverre de dunne fractie van varkensmest kunstmest kan vervangen. Het project wordt begeleid door Herman van Schooten van Wageningen Livestock Research. Waterschap Vechtstromen brengt de effecten op het milieu (uitspoeling) in kaart.
De proeftuin is een initiatief van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) en wordt ondersteund door Mineral Valley Twente. In 2018 werd een oriënterende proef met mais uitgevoerd in Markelo. Op 17 september is het perceel geoogst. De mais van de verschillende proefstroken is apart geoogst, gewogen en bemonsterd voor nadere analyse.
Harde conclusies
De verschillen tussen de stroken die kunstmest in de rijenbemesting hebben gehad of de dunne fractie varkensmest, noemt Van Schooten niet significant. 'Het perceel is wel beregend, maar het seizoen was extreem en er niet naar om aan de uitkomsten harde conclusies te verbinden', zegt Van Schooten.
Om het verschil in stikstofwerking tussen kunstmest en dunne varkensmest scherper in beeld te krijgen, zoekt de projectgroep voor groeiseizoen 2019 een perceel met circa 3 procent organische stof. Bij de proef in Markelo was dat 7 procent.
Meerjarige proef
Tijdens de oriënterende proef zijn alle handelingen in drie herhalingen uitgevoerd. Op het nieuwe proefveld wordt dat opgeschaald naar vier. Bovendien blijft dat perceel voor de duur van de proeftuin in gebruik. Van Schooten: 'Sommige effecten zie je pas na meerdere jaren.'
Van Schooten noemt de proef waardevol. Er is nog relatief weinig onderzoek gedaan met de dunne fractie van varkensmest als kunstmestvervanger. Hij verwacht dat een dunne fractie met veel minerale stikstof ten opzichte van de organische stof in de mest dicht tegen kunstmest aanzit. De proeftuin moet daar inzicht in geven.
Kringloop sluiten
De varkenshouderij werkt door middel van scheiding en verwerking aan diverse mineralenstromen. Bewerkte mineralenstromen hebben verschillende voordelen. Het maakt bemesting op maat mogelijk, vermindert de uitstoot van CO2 en draagt bij aan mest- en mineralenverwaarding. 'Uiteindelijk doel is de kringlopen sluiten en daarmee de economie een impuls geven', zegt Wouter Oude Voshaar van de POV.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners



Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X127 (ZND) #692294
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6120M (HG) #31389
Gebruikt, P.O.A.
-
Veenhuis Combi 2000
2001, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X107 (ZOB) #691680
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Donderdag20° / 5°0 %
-
Vrijdag20° / 4°10 %
-
Zaterdag15° / 3°10 %