Melkveesector is ook een economisch belang

Zie ik ze vliegen of is er iets vreemds aan de hand? Wopke Hoekstra, onze minister van Financiën, koopt voor een slordige driekwart miljard euro aan aandelen in een luchtvaartmaatschappij en de politieke partijen buitelen over elkaar heen van waardering. Premierskandidaat zelfs, aldus Trouw.

Melkveesector+is+ook+een+economisch+belang
© Dirk Hol

Niets tegen de minister of dat befaamde 'blauwe gevoel' en alle begrip voor het beschermen van economische belangen. Maar als boer krab ik me op mijn achterhoofd. Vergelijk maar eens.

In 2017 werd in Nederland voor 12,1 megaton CO2 aan kerosine getankt, voor ruim 646.100 vliegbewegingen. In 1980 waren dat nog maar 260.000 vliegbewegingen.

In 1980 waren er 2,4 miljoen melkkoeien, in 2017 nog maar 1,7 miljoen. De melkproductie groeide, maar de emissie per kilo melk is hier de helft van het wereldwijde gemiddelde.

Daling emissie

De totale emissie van broeikasgas van de land- en tuinbouw is de afgelopen 25 jaar met 19 procent gedaald. We zijn de enige producerende sector die op schema ligt voor de Nederlandse energiedoelen van 2020.

En onze economische relevantie? 8,7 procent van de Nederlandse beroepsbevolking is werkzaam in de agrifood sector, en 58 procent van het handelsoverschot in goederen is te danken aan de handel in landbouw- en tuinbouw gerelateerde goederen.

Bewondering

We oogsten wereldwijd bewondering voor onze innovaties, de kwaliteit van onze producten, en de aandacht voor het milieu en dierenwelzijn. Daar mogen we als land trots op zijn.

Mijn voorstel: investeer die 750 miljoen euro de volgende keer in de melkveesector. Die loopt – ondanks knellend beleid – wereldwijd voorop. Laten we dat beschermen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
  • Dinsdag
    10° / 7°
    65 %
  • Woensdag
    9° / 6°
    85 %
Meer weer