Lelietelers Westerveld bieden onafhankelijk onderzoek aan
Lelietelers bieden omwonenden in Westerveld aan gezamenlijk onderzoek te laten verrichten naar chemische stoffen in de bodem.
De telers reageren hiermee op de bevindingen van vrijwilligers van de lokale actiegroep Meten = Weten. Die hebben chemische stoffen in de bodem van Westerveld gevonden. 'De sector herkent zich niet in de uitkomsten van dit onderzoek', zegt André Hoogendijk, adjunct-directeur van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB). 'Zorgen van omwonenden over chemische stoffen zijn er om serieus genomen te worden en om ook serieus te worden onderzocht. Wat de lelietelers betreft is het een kwestie van ‘samen meten = samen weten’, ook in Westerveld.'
Vrijwilligers
Het rapport van de actiegroep Meten = Weten is niet gepubliceerd, aldus Hoogendijk. 'De enige beschikbare informatie is een overzicht van stoffen die op verschillende plekken door vrijwilligers zijn gemeten.' In de berichtgeving van de actiegroep wordt gesteld dat er 57 verschillende stoffen zijn gevonden die betrekking hebben op de lelieteelt.
Hoogendijk: 'Van de gevonden stoffen blijkt echter meer dan 80 procent niet in de lelieteelt te worden gebruikt. De stoffen die wel worden gebruikt, worden daarnaast allemaal ook in andere (voedings)gewassen gebruikt. Bollenteelt vormt circa 4 procent van de landbouw in de gemeente Westerveld. Willekeurige grondmonsters kunnen niet zomaar aan één specifieke teelt worden toegeschreven.'
Overleg
'Wat voor de telers in Westerveld voorop staat, is dat zij op een gezonde en duurzame wijze bloembollen willen telen. Ze vinden het jammer dat een actiegroep zonder overleg monsters heeft genomen en vervolgens de uitkomsten niet met hen heeft besproken', zegt de KAVB-man. Telers bieden daarom aan om samen met omwonenden – en eventueel andere geïnteresseerden – monsters te laten nemen en door onafhankelijke experts te laten beoordelen.
Afgelopen jaar werd op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek duidelijk dat de lelieteelt bezig is aan een sterke verduurzaming. Inmiddels bestaat de gewasbescherming in de lelieteelt voor meer dan 75 procent uit middelen die zijn toegelaten voor de biologische teelt. 'Deze middelen zijn in geen enkel grondmonster teruggevonden, wat de sector ziet als een positief signaal', aldus de adjunct-directeur van de KAVB.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Alltrec Professionele zitmaaier / tuintrekker 4810T (HG) #21051
Gebruikt, € 62.500
-
John Deere Tractor 6250R (MD) #63019
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X167R (HA) #60810
Gebruikt, P.O.A.
-
Stiga GYRO 500-E
2023, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Dinsdag10° / 7°15 %
-
Woensdag9° / 5°95 %
-
Donderdag10° / 5°75 %