'Fossielvrije glastuinbouw ligt binnen handbereik'
Voor nagenoeg alle glastuinbouwteelten in Nederland zijn fossielvrije scenario's te bedenken, meldt Kas als Energiebron. Dat is het innovatieprogramma dat energiebesparing en het gebruik van duurzame energie in de glastuinbouw stimuleert.
Als de komende jaren de prijzen voor energiedragers als gas en elektra stijgen door marktontwikkelingen of door toeslagen op de prijs, kan geld worden bespaard op bedrijven in glastuinbouwregio's door over te schakelen op fossielvrije opties.
Wageningen University & Research, BU Glastuinbouw (WUR Glastuinbouw) heeft voor zes voorbeeldteelten fossielvrije opties bedacht. De zes zijn belichte en onbelichte tomaat, chrysant, alstroemeria, warme potplant en radijs.
Verbuiksprofielen
Bij deze teelten hebben de onderzoekers verbruiksprofielen opgesteld voor de warmte-, elektriciteit- en CO2-vraag, waarbij ze hebben gekeken naar de huidige kas en teeltwijze, maar ook naar een kas met extra energiebesparende technieken. Voorbeelden hiervan zijn ledverlichting, ontvochtiging met voelbare warmteterugwinning en extra schermen.
Vervolgens heeft WUR Glastuinbouw de warmtevraag voor de zes teelten ingevuld met een combinatie van warmte uit een warmtenet en de inzet van geothermie of een warmtepomp. Met behulp van ketelhuissimulatie zijn de kosten voor de verschillende combinaties in kaart gebracht.
Kosten
Deze kosten hebben de onderzoekers bepaald voor drie prijsscenario's: een referentiescenario met de prijzen van nu, een transitiescenario van bijvoorbeeld over tien jaar en een eindscenario, vanaf 2040, waarin geen fossiele brandstoffen meer kunnen worden ingezet. Bij het huidige prijsniveau is de inzet van WKK voor warmte en elektra de beste optie.
Aanvullend is fossielvrije warmte uit bijvoorbeeld geothermie of biomassa aantrekkelijk dankzij SDE+ subsidie, aldus de onderzoekers. 'Bij stijgende energieprijzen kan de situatie snel omslaan. Vooral de inzet van een warmtepomp, die gebruik maakt van warmte uit oppervlaktewater, komt vaak naar boven als een aantrekkelijk alternatief. Investeringen in energiebesparing kunnen vooral in toekomstige prijsscenario's meehelpen om de kosten te verlagen.'
Kas als Energiebron
In Kas als Energiebron, het programma dat dit onderzoek heeft gefinancierd, werken Glastuinbouw Nederland en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit samen.
Bekijk meer over:
Lees ook
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Tractor 6120M (BV) #31680
Gebruikt, P.O.A.
-
Weidesleep 5 mtr.
Gebruikt, P.O.A.
-
T7.220 Auto Command CVT
Gebruikt, € 45.000
-
Kuhn GA 6000
2000, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zondag15° / 6°20 %
-
Maandag13° / 9°90 %
-
Dinsdag10° / 7°65 %