Milieubelasting gewasbescherming drastisch verlaagd
De milieubelasting van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op het waterleven is in de periode 2004 tot 2016 verminderd met 90 tot 95 procent. Dat blijkt uit een studie van Wageningen Economic Research (WUR) en CLM Onderzoek en Advies.
De afname betreft vooral insecticiden. Door de verplichte zuivering van lozingswater per 1 januari 2018, neemt naar verwachting de emissie naar het oppervlaktewater de komende jaren verder af. De milieubelasting door emissie via luchtramen is moeilijk te kwantificeren, omdat deze emissie over onbekende afstanden en gebieden wordt verspreid.
Glastuinbouw Nederland is opgetogen over de resultaten. 'De vele inspanningen van de sector op het duurzaam gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en de toepassing van biologische maatregelen komen nu ook in cijfers naar voren', aldus voorzitter Sjaak van der Tak.
Werkzame stof per hectare
Uit het onderzoek bleek ook dat de hoeveelheid werkzame stof van gewasbeschermingsmiddelen in kilo per hectare weinig zegt over de milieubelasting. In de glasgroenteteelt nam het gebruik van de werkzame stof (kg/ha) in 2004-2016 met 40 procent af. In de snijbloementeelt is dit met 60 procent toegenomen.
Die toename werd gedeeltelijk veroorzaakt door de vervanging van stoffen met een hoger kilogram-verbruik, maar met een veel lagere milieubelasting. Voor het berekenen van de milieubelasting is het middelengebruik in kilogram gecombineerd met milieubelastingpunten. Daarbij is ook rekening gehouden met de hoeveelheid spui.
Milieubelasting per product
De milieubelasting is tevens berekend per eenheid product. In 2004–2012 nam de productie per hectare redelijk snel toe, met ongeveer 10 procent. Echter in 2012-2016 nam de productie voor de hoofdproducten af. Dit heeft naar verwachting te maken met de overgang naar nieuwe, duurzame producttypen. De bijdrage van de productieverhoging aan de milieubelasting per eenheid product is naar verhouding klein.
Overstappen naar middelen met een lage milieubelasting draagt meer bij aan de verlaging van de milieubelasting per eenheid product. Van der Tak vindt dat daar nog een slag moet worden gemaakt. 'De sector wil graag de overstap maken naar meer laag risico middelen. De hoge kosten en het lange toelatingstraject belemmeren dit helaas. Een transitietraject is noodzakelijk voor verdere verduurzaming.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Iseki SXG15H
2009, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker Z335E (BV) #47126
Gebruikt, P.O.A.
-
Case IH PUMA 185 CVX
2014, P.O.A.
-
Pottinger TOP 962C dubbele hark
2023, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %