Drentse bollentelers dringen emissie terug
Vijf bollentelers uit het stroomgebied van de Drentsche Aa gaan verschillende bovenwettelijke maatregelen nemen om de emissie van gewasbeschermingsmiddelen vanaf het perceel terug te dringen. Dit doen ze onder andere door spuittechnieken toe te passen die drift vergaand reduceren, zoals Wingssprayer of een verlaagde spuitboom.

Ook zetten ze in op beslissingsondersteunende systemen ten aanzien van beregening. Daarnaast gaan verschillende telers schadelijke wortellesie-aaltjes bestrijden met Tagetes in plaats van met chemische middelen. Een van de telers zet in op mechanische onkruidbestrijding.
Minder drift
Verschillende telers gaan aan de slag met het verlagen van de spuitboom van de spuitmachine. Zij spuiten dan op een hoogte van 30 centimeter boven het gewas, in plaats van 50 centimeter. Dat betekent ook dat de afstand tussen de spuitdoppen 25 centimeter is in plaats van 50 centimeter. Met deze techniek verwacht de teler minder drift te hebben.
Teler Tom Rispens: 'We hebben de eerste bespuitingen al uitgevoerd met verlaagde spuitboom. We hebben gewerkt met een halve dosering en 100 l water per ha minder. Dat beviel goed. Er zijn alleen nog weinig spuitdoppen toegelaten die we kunnen gebruiken bij een verlaagde spuitboom. De markt is er nog niet op aangepast.'
Tagetes
Daarnaast gaan drie telers aan de slag met de natuurlijke bestrijding van het schadelijke wortellesie-aaltje. Hiervoor zetten ze Tagetes (Afrikaantjes) in, zodat een chemische behandeling achterwege kan blijven. Bijkomend voordeel hiervan is dat Tagetes ook voedsel biedt voor insecten, geeft bollenteler Gert Veninga aan. 'De inzet van Tagetes als alternatief voor de chemische grondontsmetting werkt goed. Het is alleen wel een puzzel om het in het bouwplan in te passen.'
Stroomgebied Drentsche Aa
De Drentsche Aa vormt met haar zijtakken een bijzonder stroomgebied waaruit jaarlijks zeven miljard liter water wordt gewonnen voor de bereiding van drinkwater in Groningen. 'Het is dus noodzakelijk dat alle gebiedspartijen (landbouw, gemeenten, bedrijven en bewoners) vervuiling van het water voorkomen, zodat deze bron ook in de toekomst kan worden gewaarborgd. Naast andere partijen, nemen daarom ook de bollentelers extra maatregelen om emissie van gewasbeschermingsmiddelen naar het oppervlaktewater te voorkomen'. geeft CLM Onderzoek en Advies aan.
Kennisdeling
Het project is onderdeel van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW). De ervaringen die de telers met deze maatregelen opdoen, worden breed gedeeld met andere bollentelers in het stroomgebied van de Drentsche Aa en daarbuiten.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X350R (KK) #31282
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X107 (SB) #691830
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X370 (SO) #692276
Gebruikt, P.O.A.
-
New Holland TS135A
2004, P.O.A.
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Donderdag20° / 5°0 %
-
Vrijdag20° / 4°10 %
-
Zaterdag15° / 3°10 %