Mestafzet naar nieuwe landen must
Met een fors dalende afzet van mest en mestproducten naar Duitsland, onder meer als gevolg van regelgeving en weersomstandigheden, moet Nederland voor 2019 op zoek naar nieuwe landen om mest af te zetten.

Dat meldde het Nederlands Centrum Mestverwaarding dinsdag tijdens een bijeenkomst waar de landelijke inventarisatie mestverwerking 2018 werd gepresenteerd. De export van fosfaat in dierlijke mest is in de eerste drie kwartalen van 2018 met bijna 23 procent gedaald ten opzichte van 2017.
Belangrijke oorzaken van die daling zijn een verminderde vraag uit Duitsland, omdat het mestbeleid medio 2017 is aangepast. Daarnaast waren de uitrijcondities in het voorjaar bij onze oosterburen minder gunstig.
• Lees ook: Overschrijding fosfaatplafond nog steeds risico
Nieuwe afzetgebieden
Deze daling zet zich mogelijk door, waardoor in 2019 nog iets minder dan 45 miljoen kilo fosfaat wordt verwerkt en geëxporteerd, terwijl het nationale overschot naar schatting 46 miljoen kilo is. 'Daarom moeten we op zoek naar nieuwe afzetgebieden, anders hebben we een écht overschot', stelt Rembert van Noort, projectleider verwaarding mest en mineralen bij ZLTO.
De afgelopen jaren werd er nog meer geëxporteerd en verwerkt dan er aan overschot was, zo blijkt uit de landelijke inventarisatie over 2017. De fosfaatproductie daalde fors, van 175,2 miljoen kilo in 2016 naar 169 miljoen kilo in 2017. Het nationaal fosfaatoverschot daalde van 55,7 miljoen kilo in 2016 naar 47,7 miljoen kilo in 2017.
'Dit is mede het resultaat van een lager fosforgehalte in het voer en minder dieraantallen. Met name het aantal melkkoeien daalde fors als gevolg van het fosfaatreductieplan', legt Van Noort uit.
Stikstofoverschot
Opvallend genoeg nam daarbij de stikstofuitscheiding, en daarmee het stikstofoverschot, toe. Was dit nationale overschot in 2016 nog 45,2 miljoen kilo, voor 2017 wordt dit beraamd op 50,8 miljoen kilo stikstof. Ook op basis van stikstof is meer dan het nationale overschot aan mest verwerkt en geëxporteerd.
Om de ontwikkelingen in de duurzame mestverwaarding te ondersteunen, steken Agrifirm, Darling Ingredients International, De Heus, VanDrie Group, FrieslandCampina en ForFarmers de handen ineen om samen met Wageningen University & Research het innovatieprogramma 'Next Level Mest Verwaarden' op te zetten.
'We willen verder werken aan systemen die de meeste toegevoegde waarde hebben, ook voor de eindgebruiker. Ook gaan we voor technologieën die opschaalbaar zijn', stelde Linda de Bie, secretaris van het consortium, dinsdag.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners



Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Cappon onbekend
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker Z545R (LH) #692980
Gebruikt, P.O.A.
-
Fendt 724 S4 Profi Plus RTK, Verkocht
2021, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X147R (MG) #692321
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Weer
-
Donderdag15° / 6°0 %
-
Vrijdag18° / 4°10 %
-
Zaterdag21° / 4°20 %