Treffler wint prijs Biotechniekdag
Treffler heeft tijdens de Biotechniekdag, eind november in Tollebeek (Flevoland), de prijs gewonnen voor de meest innovatieve ontwikkeling. De fabrikant bedacht een diepteregeling voor de al langer bestaande TS-onkruideg.
Vooral op bonte grond kan de werkdiepte van een egtand variëren. Dat betekent logischerwijs ook dat het effect van de tand verschilt over het perceel. Door op een aantal tanden een positiesensor te monteren, zorgen de constructeurs van Treffler ervoor dat de positie van de tand bekend is.
Die positie kun je vervolgens als nulwaarde opslaan in het besturingskastje. Verandert de positie van de tand en dus ook de werkdiepte, dan past de eg de veerspanning automatisch aan. Een hydraulische cilinder zorgt er nu voor dat alle veren met staaldraden in een keer op de juiste spanning worden gezet.
De jury die de innovaties beoordeelde, bestond uit de biologische telers Douwe Monsma, Pieter Hugo Visser, Wridzer Bakker en LandbouwMechanisatie-hoofdredacteur Gertjan Zevenbergen. Ze noemden de I-Weeder van Hak veelbelovend.
Elektrische aandrijving
De roterende schoffel van HAK wordt niet hydraulisch maar elektrisch aangedreven. In de hef van de trekker hangt een generator die de stroom opwekt voor de aandrijving van de schoffelmachine. Per element (per rij) is 1,5 kilowatt nodig. Door het ontbreken van de hydrauliek is de machine licht.
Een camera gekoppeld aan de computer op de trekker herkent dertien planten per seconden en stuurt vervolgens de schoffel om de plant. Dat kan op twee manieren. Snel, waarbij de schoffel veelal tussen de rijen werkt en heel even in de rij, of nauwkeurig, waarbij de schoffel op zeer korte afstand langs de plant draait en dus ook het meeste onkruid in de rij verwijdert. Iedere 1,5 meter wordt een camera aan de machine gemonteerd. Een 3 meter brede machine kost 59.000 euro.
Gebroeders Ezendam toonde tijdens de Biotechniekdag de LvS-kar. Een modulair opgebouwde, elektrisch aangedreven werktuigendragertje waar je achter loopt. Of zoals de fabrikant zegt: een E-kruiwagen. Eigenlijk is de basismachine niet meer dan een elektrisch wiel. Erbovenop is een loodaccu gemonteerd, maar een 24 volt lithium-ion-accu is ook leverbaar. Aan het kleine frame zijn spuitmachines, schoffels of andere werktuigen te monteren. Een basismachine met schoffel kost 4.000 euro.
Mesjes op kopegtand
Een kleine aanpassing kwam van de leverancier van de Ovlac-ecoploeg. Koeckhoven.net toonde namelijk de al langer bestaande Moreno-rotorkopeg. Opvallend aan deze machine zijn de drie tanden per rotor. Koeckhoven promoot het gebruik van de eg in de fronthef en de ploeg in de hef achter de trekker. Met de rotorkopeg vernietig je de groenbemester.
Om het effect daarvan te verbeteren, last Koeckhoven aan de onderkant van de tanden voor 5 euro per tand twee dwarsplaatjes. Deze samoeraitand, zoals de leverancier hem noemt, scheert de groenbemester van het land en verkleint hem.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Niemeyer DRS 850 TWIN
Gebruikt, € 4.750
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X167 (ZND) #65695
Gebruikt, € 5.247
-
Trioliet SOLOMIX 2 2000 ZK
Nieuw, P.O.A.
-
John Deere - 6155R AP CP FH PTO
2022, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°20 %
-
Maandag13° / 9°90 %