Varkenssector Denemarken springlevend door innovaties
Ondanks de economische tegenspoed op varkensbedrijven en bij 's lands grootste slachterij Danish Crown innoveert de Deense varkenssector volop. Denemarken wil kennis van klimaat, milieu en dierenwelzijn wereldwijd exporteren. Dat bleek deze week op de landbouwbeurs Agromek in het Deense Herning.
'Buitenlandse gasten nemen onze duurzame groene innovaties mee naar huis', verzekerde de Deense premier Lars Løkke Rasmussen dinsdag bij de opening van de landbouwbeurs Agromek zijn gehoor.
Traditiegetrouw wordt deze beurs in het hart van de Deense veehouderij op Jutland in Herning gehouden, in de stad waar de Danish Pig Academy is gevestigd. Zowel in dit businesscentrum als op Agromek toont het gezamenlijke Deense bedrijfsleven in de varkenshouderij talrijke innovaties.
Thema's
'De thema's milieu, klimaat en dierenwelzijn spelen niet alleen in Denemarken, maar in de hele wereld. We redden de wereld niet door de Deense veehouderij af te breken of door zulke hoge eisen te stellen dat velen zich gekweld voelen', stelt de beursorganisatie.
Bacterie- en insectenvrije luchtinlaat nieuwste trend
'De wereld heeft behoefte aan de Deense veehouderijkennis en wetenschap. Deze kennis is de weg naar een meer duurzame voedselproductie met de laagst mogelijke klimaatbelasting per kilo vlees en zuivel', was de boodschap die de beursorganisatie de minister-president meegaf.
Op de beurs sprongen vooral vernieuwingen op het gebied van digitalisering en big data, stalklimaat en dierenwelzijn in het oog. Tijdens het lezingenprogramma kregen duurzame eiwitproductie en antibioticareductie aandacht.
Digitaal klimaat
De Deense voertechniekspecialist Skiold toonde een toepassing voor de mobiele telefoon waarmee de varkenshouder op elke afdeling in zijn bedrijf de gang van zaken per groepshok kan volgen, resultaten vergelijken en veranderingen kan registreren.
Door per afdeling en per hok bijvoorbeeld de voederconversie en de groei per dag te vergelijken, verbetert de efficiëntie van de productie. Het digitale platform van Skiold integreert het managementsysteem met het besturingssysteem van de voerinstallatie.
Camerabeelden
De Deense firma SKOV, vooral toonaangevend in stalklimaattechniek, demonstreerde de inzet van camerabeelden waarmee de groei en het welbevinden van vleesvarkens kan worden gevolgd.
Deze firma benadrukte ook het belang van vliegenbestrijding in de varkenshouderij. Vliegen brengen ziektes over. Zoals PRRS dat zich over kilometers afstand via vliegen kan verspreiden, volgens SKOV. Het bedrijf ontwikkelde een vangnet waarmee bij de ventilatie-inlaat in de stallen insecten worden geweerd.
Luchtbehandelingstechniek
Vengsystem brengt een luchtbehandelingstechniek met uv-licht op de markt waarmee de verspreiding van ziekten in varkensstallen wordt tegengegaan. Deze firma ontwikkelde ook een systeem dat eenvoudig de ammoniakuitstoot nauwkeurig meet.
Dankzij dit systeem gebaseerd op laboratoriumonderzoek van meetvloeistof, hoeft er geen discussie meer te zijn over berekende tabelwaarden.
Dierenwelzijn
Denemarken zet de trend met vrijloopkraamhokken in de zeugenhouderij. Vrijwel elke stalinrichter toonde een variant. Denemarken heeft zich ten doel gesteld dat in 2020 minimaal 10 procent van de Deense zeugenhouderijen met vrijloopkraamhokken werkt die de bewegingsvrijheid en daarmee het welzijn van de zeug in het kraamhok moet vergroten.
Voor de vleesvarkenshouderij ontwikkelde stalinrichter Big Dutchman het Xaletto-huisvestingssysteem op stro, dat ook in bestaande situaties kan worden ingebouwd. Bij dit strobed draait het om aerobe afbraak van stro en mest door koude compostering bij een temperatuur van minder dan 40 graden. Dit proces van koud composteren wordt geactiveerd met een toevoegmiddel dat de verdamping stimuleert.
Big Dutchman gaat ervan uit dat de huisvesting op stro het welzijn van de varkens sterk verbetert, waardoor problemen met staart- en oorbijten sterk verminderen. Dankzij het proces van koud composteren is er, in tegenstelling tot traditionele strostallen, ook geen sprake van ammoniakverdamping. Het eindproduct is geschikt voor biogasproductie, maar het kan ook als organische meststof dienen.
Meer eiwit
Kringlooplandbouw is in Denemarken veel minder een begrip dan in Nederland, maar het streven naar meer eiwit van eigen bodem en minder afhankelijkheid van soja-import van buiten de Europese Unie krijgt zeker aandacht.
Kennis- en innovatiecentrum Seges concludeert uit onderzoek dat grasraffinage, waarbij eiwit wordt opgewaardeerd tot eiwitrijk veevoer, de potentie heeft om te concurreren met Europese non-gmo-soja. In de biologische veehouderij is het nu al rendabel om opgewerkt graseiwit als veevoer te gebruiken.
Antibioticareductie
Sinds 1994 wordt de inzet van antibiotica in de Deense varkenshouderij kritisch gevolgd. De afgelopen drie jaar reduceerde de sector de dierdagdosering met antibiotica met 15 procent, terwijl het gebruik sinds 1994 al was gehalveerd.
Seges constateert dat de speelruimte voor dierenartsen om ziekten te behandelen steeds kleiner wordt, terwijl in grote delen van Zuid- en Oost-Europa nog steeds voor de mens cruciale antibiotica worden ingezet in de veehouderij.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Fendt 716 Vario
2001, P.O.A.
-
Massey Ferguson 7716-S
2019, P.O.A.
-
John Deere Tractor 7430 PREMIUM (LH) #376725
Gebruikt, P.O.A.
-
Deutz-Fahr DX 4.51 trekker
1990, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zondag15° / 6°20 %
-
Maandag13° / 9°90 %
-
Dinsdag10° / 7°65 %