Nieuwe subsidie SDE++ richt zich op CO2-reductie
Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie wordt met ingang van 2020 verbreed. De regeling beperkt zich niet meer tot duurzame energieproductie, maar gaat zich richten op CO2-reductie.
Dat schrijft minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat in een brief aan de Tweede Kamer. Daarin schetst hij de hoofdlijnen van de vernieuwde regeling: Stimuleringsregeling Duurzame Energietransitie (SDE++). Die is bedoeld om op een kosteneffectieve manier bij te dragen aan het bereiken van een emissiereductie van 49 procent in 2030.
Net als de huidige SDE+ zal de SDE++ technieken stimuleren door de onrendabele top te vergoeden. Het verschil is dat technieken voortaan concurreren op basis van 'vermeden CO2' (en andere broeikasgassen) in plaats van 'opgewekte duurzame energie'. Als voorbeeld noemt het ministerie een windmolen die duurzame energie produceert, afgezet tegen energieproductie uit fossiele brandstof, waarbij wel CO2 vrijkomt.
Marktrijpe technieken
Net als bij de huidige SDE+ moet de techniek marktrijp zijn en grootschalig ingezet kunnen worden. Om concurrentie op CO2-reductie te stimuleren, komen technieken die kosteneffectief CO2 reduceren als eerste in aanmerking voor een subsidie.
Dalende subsidiebedragen of een periodieke herijking per techniek zorgen dat de ondersteuning tijdelijk is en alleen toekomstbestendige technieken stimuleert die naar verwachting binnen afzienbare tijd ook zonder subsidiegeld uitgerold kunnen worden.
Subsidiebedragen
In samenspraak met marktpartijen wordt de SDE++ nu verder uitgewerkt. Daarbij wordt gekeken welke technieken in aanmerking komen, welke subsidiebedragen per techniek gelden en of er productie- of budgetplafonds wenselijk zijn.
Voor de subsidiebedragen per techniek wordt in 2019 een reguliere marktconsultatie gehouden, op basis van berekeningen die het Planbureau voor de Leefomgeving begin 2019 publiceert. Naar verwachting kan het definitieve voorstel voor de SDE++ in het najaar van 2019 naar de Tweede Kamer, zodat het op 1 januari 2020 in werking treedt.
Opslag Duurzame Energie
Tegelijkertijd wordt de wet Opslag Duurzame Energie (ODE) aangepast. Dat is nodig, omdat de SDE++ uit de ODE wordt gefinancierd. Bij het aanpassen van de Opslag Duurzame Energie (ODE) wordt gekeken naar de lastenverdeling tussen huishoudens en bedrijven. Dit omdat er zorgen zijn over de betaalbaarheid voor huishoudens en de concurrentiepositie van bedrijven.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Krone 243CV achtermaaier
Gebruikt, P.O.A.
-
Trioliet TRIOMIX S1 1200
Nieuw, P.O.A.
-
Kuhn GF10601
Gebruikt, P.O.A.
-
Vicon Schudder FANEX 1124C SCHUDDER (LH) #26770
Gebruikt, € 27.350
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %