Hongerige Duitse wolf zal blijven komen
Natuurliefhebbers konden drie jaar geleden hun geluk niet op, boeren waren heel wat minder blij. Welke gevolgen zou de terugkeer van het roofdier hebben voor de veiligheid van hun vee, met name van de buiten lopende schapen?

Inmiddels is de signalering van een rondtrekkende wolf geen voorpaginanieuws meer. Steeds vaker komt er vanuit Duitsland één de grens over om hier z'n geluk te beproeven. En met name om z'n maag te vullen, waarbij schapen geregeld op de menulijst staan.
LNV-minister Carola Schouten meldde deze week in nuchtere woorden de stand van zaken aan de Tweede Kamer. De VVD had vragen gesteld over recente slachtpartijen onder schapen in Overijssel en in Friesland waarbij een wolf betrokken was. Volgens de bewindsvrouw gaat het in totaal om veertig bevestigde meldingen van door wolven doodgebeten of verwonde schapen sinds maart 2015. De eigenaren dienden claims in bij het provinciale uitvoeringsorgaan BIJ12 en ze hebben recht op volledige vergoeding van de schade.
Boeren reageren wat minder nuchter. Met name de snelle toename van het aantal wolven in Duitsland geeft hen zorgen. Daarbij moet wel worden bedacht dat de wolf zich in Nederland veel minder snel zal vermenigvuldigen dan in Duitsland. We zijn een dichtbevolkt land met veel verkeer. Veel wolven zien hun migratie naar Nederland eindigen in een fatale aanrijding bij het oversteken van een weg. En permanente vestiging lijkt op heel veel plaatsen onmogelijk.
Daar staat tegenover dat een voortdurende overloop en aanvulling vanuit Duitsland voor de hand ligt. In de aan Nederland grenzende deelstaat Nedersaksen leven inmiddels meer dan 150 dieren in zestien roedels. De komende jaren zullen waarschijnlijk meer wolven zich naar Nederland begeven en zich hier tegoed doen aan wild, maar ook aan gebruiksvee.
Bescherming van schapen 'is een verantwoordelijkheid van dierhouders zelf' stelt minister Schouten. Bij die bescherming zijn de handen echter gebonden want verjagen, laat staan afschieten, is verboden. De preventiemaatregelen waar de minister op wijst zijn of weinig effectief of onevenredig duur.
In Duitsland presenteerde een brede coalitie met onder meer boerenorganisaties afgelopen zomer een plan voor maatregelen ter bescherming van mensen en landbouwhuisdieren als de wolvendruk te groot wordt. In Nederland beraden de provincies zich op aanpassing van het 'operationeel draaiboek wolf'. Voor de agrarische sector biedt dat een goede kans om, met buitenlandse voorbeelden en ervaringen in de hand, de provincies te voorzien van praktische suggesties.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners



Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker Z370R ELECTRIC (BS) #690560
Gebruikt, P.O.A.
-
New Holland Tractor T7.210 (SO) #179478
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X167R (MG) #692963
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X167 (LH) #692707
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Donderdag20° / 5°0 %
-
Vrijdag20° / 4°10 %
-
Zaterdag15° / 3°10 %