Ondernemersduo springt in diepe met kalverbedrijf

Marjolein de Wit (24) en Gijs Vergeer (31) runnen samen Zonnewende Vleesvee in Deurne. Naast 2.000 witvleeskalveren hebben ze 150 Blonde d'Aquitaines voor de vleesverkoop. Het boerenavontuur begon in 2011 met de koop van een kalverhouderij in Hegelsom. 'Wij kozen ervoor om te springen.'

Ondernemersduo+springt+in+diepe+met+kalverbedrijf
© Michiel Elands

Hoe is uw bedrijf ontstaan?

Marjolein de Wit: 'Gijs kwam op zijn negentiende bij ons werken op het melkveebedrijf in Someren-Heide. We werkten veel samen en van het een kwam het ander, we kregen een relatie. Gijs is altijd boer-minded geweest. Hij werkte op het bedrijf van mijn ouders en kreeg op een gegeven moment de kans om zijn eigen bedrijf kopen.'

Gijs Vergeer: 'In Hegelsom, Limburg, kwam in 2011 een kalverbedrijf te koop. Ik heb in eerste instantie gekeken of ik dat kon huren. Verhuren was geen optie voor de andere partij en dus ging ik onderzoeken of ik het kon kopen. Dat lukte. De witvleeskalverhouderij is een van de weinige takken in de agrarische sector waar je mee kunt starten als je niet uit de sector komt, omdat je werkt met een contract. Dit biedt zekerheid van inkomen.'

En toen was u opeens ondernemer. Hoe was dat?

Gijs Vergeer: 'Dat was best spannend, maar ook erg leuk. Je bent zelf verantwoordelijk voor iedere stap die je zet. Zeker in het begin betekende dit ook wel eens vallen en opstaan. Maar daar leer je enorm veel van.'

Marjolein de Wit: 'Het plan was om, wanneer ik klaar was met school, samen dit bedrijf uit te breiden. Maar toen er een kalverbedrijf te koop kwam in Deurne van een goede bekende, begon het te kriebelen. We zijn echte Brabanders en het was een bedrijf dat zo goed als klaar was voor de toekomst, dus het was een mooie kans. Als de trein voorbijkomt, heb je de keuze om te blijven staan of erop te springen. Wij kozen ervoor om te springen.'

Terwijl u nog op school zat.

Marjolein de Wit: 'Veel mensen verklaarden me voor gek. Toch was het zo'n mooie kans om samen een bedrijf te beginnen dat we er helemaal voor gingen. Zo'n kans krijg je geen twee keer. Ik heb wel mijn studie afgerond aan de HAS en startte daarnaast met Gijs dit bedrijf in januari 2015.'

Gijs Vergeer: 'Het voordeel is dat we al lang samenwerkten, dus wisten we wie waar goed in was. Op mijn bedrijf in Limburg had ik zeshonderd kalveren, hier hebben we er tweeduizend. Dat is dus echt wel schakelen en een te grote groep om alles in je eentje te doen. We hebben daarom vier ochtenden in de week een medewerker en in de drukke periodes helpen onze vrienden en familie mee. We hebben een bedrijf van fors formaat, maar staan als ondernemers gewoon iedere dag op de werkvloer. Het zou niks voor mij zijn om de directeur uit te gaan hangen.'

Hoe verdeelt u het werk?

Gijs Vergeer: 'We hebben een duidelijke taakverdeling. We helpen elkaar natuurlijk wel, maar ieder is eindverantwoordelijk voor zijn eigen taken. Er zijn meerdere belangrijke taken zoals de financiële administratie, de bestellingen, I&R, het verzorgen van het vleesvee en de witvleeskalveren. Ieder zo zijn ding.'

Marjolein de Wit: 'Gijs springt veel vaker op de trekker dan ik. Hij vindt dat leuk werk en is er ook beter in. Dat vinden we belangrijk; doen waar je goed in bent. We staan hetzelfde in het bedrijf: hard werken, zorgen voor structuur, secuur werken, opgeruimd zijn en bij de tijd blijven. Ook vinden we het allebei belangrijk om eerst te weten wat de vraag is van de markt om dat vervolgens te produceren. Wanneer je daarop inspeelt en strak georganiseerd bent, kan het een succes worden.'

Zijn er dingen waar u niet hetzelfde in staat?

Marjolein de Wit: 'Weinig, we zitten vrij goed op één lijn. Dat is ook onze succesfactor, denk ik. Maar natuurlijk zijn er wel eens dingen waar we anders over denken. Je merkt toch dat je juist focust op wat je allebei leuk vindt en minder op die zaken waar we niet allebei enthousiast van worden.'

U hebt een zwaar gefinancierd bedrijf. Hoe gaat u om met tegenslagen?

Gijs Vergeer: 'Een bedrijf als dit gaat samen met een hoge financiering. Dat betekent dat er geld verdiend moet worden om de boel draaiende te houden. Tegenslagen moet je proberen zoveel mogelijk te voorkomen. Dit doen we onder andere door zelf continu boven op het werk te zitten, zodat we altijd weten wat er gaande is. Toch zijn er tegenslagen waar je van tevoren weinig of geen invloed op hebt, zoals de hagelbui van 2016.'

Wat betekende die hagelbui voor u?

Marjolein de Wit: '23 juni 2016 is een datum die mensen hier in de omgeving niet snel zullen vergeten. Na enkele dagen van extreme warmte kwam er een zwaar verwoestende hagelbui over ons bedrijf. Hagelstenen ter grootte van tennisballen richtten veel schade aan op ons bedrijf.'

Gijs Vergeer: 'Er vlogen dakpannen van het dak af en je kon niet dicht bij de ramen gaan staan. Toen het wat rustiger werd, gingen we naar buiten om de schade te bekijken. Toen we zagen hoe ernstig het was, hebben we direct de verzekering, bouwvakkers en de loonwerker gebeld. De volgende ochtend stonden vrienden, familie en werklui al voor dag en dauw voor ons klaar.

'We zijn van het aanpakken en niet afwachten. Door die instelling konden we meteen aan de slag gaan en waren werklui nog beschikbaar. In de weken daarna hebben we ongeveer 1 hectare aan dak moeten vervangen. Als we ons bij de aankoop van het bedrijf niet zo uitgebreid hadden verzekerd, dan had ons bedrijf er nu heel anders uitgezien.'

Hoe ziet u de toekomst?

Marjolein de Wit: 'Eind september verwachten we ons eerste kindje, dus dan zal er zeker het een en ander gaan veranderen. Maar ik blijf absoluut op het bedrijf werken. Ik ben niet iemand die de hele dag thuis gaat zitten.'

Marjolein de Wit en Gijs Vergeer
Marjolein de Wit (24) komt uit een gezin met vader Erik (55), moeder Jolanda (56), zus Jacqueline (30) en broer Bram (overleden op zijn 21ste). Gijs Vergeer (31) is de zoon van Bertus (65) en Carla (62) en is de broer van Ilse (31). Samen runnen De Wit en Vergeer een bedrijf met 2.000 witvleeskalveren en 150 Blonde d'Aquitaines in Deurne. De Wit studeerde bedrijfskunde en agribusiness aan HAS Hogeschool in Den Bosch en Vergeer volgde de opleiding veehouderij aan Helicon MBO Helmond. Naast het werk op het bedrijf is De Wit actief bij de klankbordgroep kalverhouderij van ZLTO. Vergeer: 'We hebben momenteel niet de ambitie om te groeien. We zitten dicht bij de natuur en hebben al een flinke bedrijfsomvang. We hoeven niet de grootste te zijn, maar vinden het wel belangrijk om ons te blijven ontwikkelen. Ons motto voor de komende jaren is: gewoon een beetje zo deur doen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer