Geld verdienen mét in plaats van in varkensketen

Geld verdienen mét de keten, in plaats van in de keten. Dat moet het credo worden van de Nederlandse varkenshouderij. Die boodschap was maandag te horen bij Topigs Norsvin en een week eerder bij de cursus 'Geld verdienen met varkensproductie'.

Geld+verdienen+m%C3%A9t+in+plaats+van+in+varkensketen
© Dick van Doorn


De boodschap dat Nederlandse varkenshouders meer moeten samenwerken, klinkt binnen de sector zeker al een jaar of twintig. En langzaamaan schiet die visie wortel. Integraties zoals Italië en Spanje die kennen, zullen er voorlopig niet komen. Maar er komt wel een beweging naar meer samenwerking, stellen experts uit beide bijeenkomsten.

Als voorbeeld van hoe het ook kan, worden Keten Duurzaam Varkensvlees, FrieVar en Vion genoemd. Vion gaat via StarFarmers en Good Farming Balance een vaste relatie aan met varkenhouders.

Ratrace

Bij een goede samenwerking kun je vraag en aanbod beter op elkaar afstemmen, houdt Bert van den Berg van de Dierenbescherming de aanwezigen bij Topigs Norsvin voor. Hij roept varkenshouders op te stoppen met de ratrace van lage kosten en hoge productie. 'Fijn dat lekker ook verantwoord kan zijn', merkt hij op.

'Waarom zou je niet veranderen als het kan?', zei Mark Schippers van MS Schippers tegen het publiek. Het uitgangspunt moet zijn dat je vlees produceert dat wordt verkocht en niet dat het aan de man moet worden gebracht, zoals nu nog vaak het geval is.

Goed vertrekpunt

Enzo Kannekens van het ministerie van Landbouw noemt het Actieplan Vitalisering Varkenshouderij een goed vertrekpunt voor een toekomstbestendigere varkenshouderij die meer toegevoegde waarde levert. 'Samenwerken is meer dan alleen maar profiteren van elkaar', merkte hij op.

Op de vraag of de transitie snel genoeg gaat, antwoordt sectorspecialist Koen van Bergen van Rabobank dat de sector op de goede weg is, maar dat er nog wel veel moet gebeuren. Hij sprak vorige week bij Wageningen Economic Research tijdens de cursus 'Geld verdienen met varkensproductie'.

Langlopend contract

Van Bergen constateert dat de varkenshouderij nog steeds een individualistische sector is. 'Maar de veranderingen komen; het kost alleen wat tijd.' Hij zegt dat het vijf jaar geleden nog 'ondenkbaar' was dat nu 80 procent van de aanvoer bij Vion is georganiseerd via een langlopend contract.

Samenwerken hoeft volgens Van Bergen niet zo moeilijk te zijn. Dat begint met afspraken maken en wederkerigheid. 'Waar het om gaat, is dat we meer rendement halen door samen te werken en marktgericht te produceren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer