Sleepvoetverbod gaat vanaf 2019 in
Het verbod op sleepvoetbemesting op klei- en veengrond gaat op 1 januari 2019 in. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij komt met alternatieve systemen om mest op klei en veen aan te wenden.
Dat laat landbouwminister Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer weten. Ze heeft haar besluit afgestemd met staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat.
Concreet betekent het verbod dat drijfmest in sleufjes in de grond moet worden gebracht. Dat kan zowel met de zodenbemester als met de sleufkouterbemester. Bij de laatste geldt nadrukkelijk dat de mest niet over de randen van de sleufjes mag komen. Ook is mest leggen, al dan niet met een sleufkouter, in strookjes op de grond niet meer toegestaan.
Er is een uitzondering. Drijfmest mag nog wel met het slangenaanvoersysteem worden aangewend, waarbij de sleepvoetbemester als bemester wordt toegepast. Voorwaarde is dat de mest met water wordt verdund. In welke verhouding dat is, meldt de minister niet.
Alternatieven
Aanvankelijk zou het verbod begin dit jaar ingaan, maar dat is uitgesteld omdat er onvoldoende alternatieven waren. 'Inmiddels zijn er meerdere alternatieven ontwikkeld', aldus Schouten die ze niet benoemt. 'Drie alternatieven geven eenzelfde reductie van de ammoniakemissie als de in de gewijzigde bijlage toegestane methode om drijfmest in de grond te brengen.'
De alternatieven moeten volgens Schouten nog wel worden geborgd. 'De emissiearme toepassing van enkele alternatieven kan namelijk niet op het oog worden beoordeeld. Het is noodzakelijk dat in de komende maanden duidelijk wordt welke borgingstechnieken de sector voor deze alternatieven wil gaan introduceren, zodat alle alternatieven controleerbaar en dus handhaafbaar zijn.'
Daarom is besloten tot invoering met ingang van 1 januari 2019. De invoering zal ook plaatsvinden als de borgingstechnieken niet tijdig gereed zijn. In dat geval zullen dan alleen de wél controleerbare alternatieven worden ingevoerd, meldt Schouten.
Ammoniak
Het sleepvoetverbod vloeit voort uit het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Doel is om bij te dragen aan vermindering van de ammoniakemissie en daarmee aan de stikstofdepositie op de natuur in Nederland. Het verbod wordt opgenomen in het Besluit gebruik meststoffen (Bgm).
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Massey Ferguson 7619
2015, € 59.500
-
AS Motor Zitmaaier / tuintrekker 1040 YAK 4WD (HA) #60895
Gebruikt, P.O.A.
-
Lely Splendimo 900MC vlindermaaier
2015, P.O.A.
-
Massey Ferguson 7716 Dyna-6
2017, € 72.500
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %