Nieuwe ronde in discussie Oostvaardersplassen
Het beheer van de grote grazers in natuurgebied Oostvaardersplassen heeft de gemoederen flink bezig gehouden de afgelopen weken. Wel of niet bijvoeren raakt kennelijk een gevoelige snaar. Staatsbosbeheer wil er een beheer voeren waarbij de populatie grazers zelf een natuurlijk evenwicht moet vinden. Burgers en boeren liepen letterlijk te hoop aan de rand van het natuurgebied om met eigen handen in te grijpen.
De commotie van de laatste weken vuurt het debat aan over hoe het nu verder moet met de Oostvaardersplassen. De commissie Van Geel brengt binnenkort advies uit over het beheer van het gebied. Andere partijen beginnen zich er ook in te mengen.
Dieren- en natuurbeschermers komen met eigen oplossingen. Het Wereldnatuurfonds en stichting De Faunabescherming stelden eind vorige week voor om alsnog een brede corridor aan te leggen tussen Oostvaardersplassen en het Horsterwold. De grazers krijgen zo meer ruimte en kunnen via het Nuldernauw naar de Veluwe trekken.
• Bekijk ook: LTO noemt WNF-plan grote grazers wanhoopsoffensief
Oostvaarderswold 2.0
Kortom, een Oostvaarderswold 2.0. De eerste versie van dat natuurplan stuitte indertijd op veel verzet vanuit de landbouw. Uiteindelijk trokken Raad van State en toenmalig staatssecretaris Henk Bleker er in 2012 de stekker uit.
De vraag is hoe realistisch die nieuwe poging is om een Oostvaarderswold weer van de grond te tillen. Het draait dan om technische uitvoerbaarheid, draagvlak en financiering. Wat uitvoerbaarheid betreft: provincie Flevoland heeft indertijd vooruitlopend op de aanleg van het Oostvaarderswold al de nodige gronden opgekocht. Na het afketsen ervan is een deel inmiddels alweer uitgeruild of ingevuld voor het Programma Nieuwe Natuur.
Geen politiek draagvlak
Naast deze praktische hobbel lijkt bij het provinciebestuur op dit moment geen politiek draagvlak te bestaan om het nog eens te proberen, laat staan dat er geld voor beschikbaar is. LTO Noord is daarom vooralsnog niet benauwd dat het er nog eens van komt.
Een andere mogelijkheid die kwam bovendrijven is de inzet van het project De Grote Trap van het Flevo-landschap en waterschap Zuiderzeeland. Ook dit lijkt weinig kansrijk. De 10 kilometer lange natuurstrook en fietsroute tussen Almere en Zeewolde ligt er weliswaar al, maar met zijn breedte van 100 meter is de corridor volgens ecoloog IJsbrand Zwart van het Flevo-landschap te smal voor grote grazers.
Op dit moment lijkt het niet zo'n vaart te lopen, maar maatschappelijke onrust kan altijd nog overslaan naar de politiek. Dan worden er opeens heel andere afwegingen gemaakt en ligt alles weer open.
Bekijk een tijdlijn.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Lely Hibiscus 915CD vario
2018, P.O.A.
-
New Holland Tractor T6.180 (LH) #31626
Gebruikt, P.O.A.
-
Case IH PUMA 160 CVX
2014, P.O.A.
-
Toro Z-MASTER 4000
Nieuw, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %