Alert blijven met realtime bedrijfsdata

Dagelijks zien wat het legpercentage is, de uitval, het cumulatief aantal eieren en wat er moet gebeuren. Dat kan met realtime stal- en bedrijfsinformatie van Agroscoop Insight. Proactieve bedrijfsbegeleiding, noemt pluimveehouder Andy Siemons het.

Alert+blijven+met+realtime+bedrijfsdata
© Monique van Loon

Andy Siemons (39) werkt sinds een jaar met Agroscoop Insight. 'We werden gevraagd om mee te draaien in de pilot met het Smart Farm Assistent-programma dat het Belgische Porphyrio ontwikkelde voor de pluimveeketen', zegt de legpluimveehouder. 'ForFarmers verzamelt daarmee data over dierprestaties en analyseert die informatie. Dat is goed bevallen.'

Siemons noemt het een groot voordeel dat actuele gegevens altijd en overal voor hem en zijn bedrijfsadviseur toegankelijk zijn. De combinatie van het advies van de ForFarmers-specialist en het gebruik van de realtime gegevens heet Agroscoop Insight.

Witte en bruine kippen

Samen met Nancy houdt Siemons 100.000 leghennen in Roosendaal. Na de middelbare agrarische school trad hij toe als maat in de maatschap van zijn ouders Ad en Janny. Ad was een van de pioniers met alternatieve huisvesting. Hij bouwde in 1991 een stal voor 20.000 hennen op volière. In 1992 bouwden ze de batterijstallen om naar volière.

Onze medewerker ziet direct het percentage leg en dat motiveert hem

Andy Siemons, pluimveehouder

In een bouwblok naast de proefstal bouwden ze in 2005 een stal van 16 bij 100 meter met twee etages. Het eerste deel van de stal bevat een kantoorruimte, grote zaal en skybox. In 2011 volgde eenzelfde stal van 16 bij 100 meter.

'Twee jaar geleden hebben we een overdekte uitloop aangebouwd om 20.000 vrije uitloopkippen te houden. Dat was financieel aantrekkelijker. Wel verliezen we elk jaar ongeveer 3 procent van de hennen aan buizerds en vossen, ondanks de goede omheining', vertelt Siemons.

Voor de vrije uitloop houdt hij witte hennen van het ras Novogen en bruine voor de scharrel, omdat het verplicht is om via de kleur van de eieren het onderscheid te kunnen maken tussen de soort eieren. Afgelopen jaar bouwde Siemons voor het aanscherpen van de algehele bedrijfshygiëne een nieuwe hygiënesluis aan de stal.

'Met het aantal hennen dat wij hebben, is het fijn om een goed managementprogramma te hebben. De noodzaak is groot om resultaten te volgen, om snel te kunnen ingrijpen als iets niet goed gaat en de kostprijs te bewaken', zegt hij.

'Goede dataverzameling is must'

'Ik ben pluimveehouder in hart en nieren. Ik zit niet graag achter de computer, maar goede dataverzameling is voor elke ondernemer een must.'

Siemons krijgt die dataverzameling via Agroscoop Insight. Realtime data verzamelen in de cloud met Smart Farm Assistent noemt Siemons gebruiksvriendelijk. Hij kan overal en altijd beschikken over actuele waarden die de resultaten van dat moment laten zien. De software van Smart Farm Assistent zorgt ervoor dat de informatie uit de stal wordt omgezet in grafieken.

Slimme assistent

'In het begin kostte werken met dit programma iets meer tijd; alle actiepunten, zoals bijvoorbeeld elke veertien weken salmonellaschoentjes lopen, moesten worden ingevoerd. Maar dat is eenmalig en vervangt een handmatige planning op bijvoorbeeld een whiteboard', legt Siemons uit.

ForFarmers zet ook actiepunten in het programma, zodat de pluimveehouder ziet wanneer bijvoorbeeld moet worden overgeschakeld naar een andere voerreeks. Dit gebeurt altijd in overleg met de pluimveehouder.

Bedrijfsaangezicht Siemons
Bedrijfsaangezicht Siemons © Monique van Loon

Invoeren via app

Het invoeren van de dagelijkse informatie, zoals het aantal eieren en de uitval per stal, kan eenvoudig via een app op de mobiele telefoon. Siemons: 'We hebben een medewerker die elke dag data invoert via zijn mobiel. Hij ziet ook direct het percentage leg. Dat motiveert hem.'

Voerbonnen en salmonella-uitslagen slepen ze in het programma via de pdf uit de email. Dierenartsen en bedrijfsadviseurs kunnen inloggen en data inzien. De data blijven eigendom van de pluimveehouder die bepaalt wie mag meekijken en wie niet.

Het programma kan ook financiële cijfers realtime laten zien, waarbij zichtbaar is of het nog interessant is om de hennen aan te houden.

Eén klik op de knop

Voorheen voerde Siemons de wekelijkse cijfers in een computerprogramma in. Hij liep altijd achter. 'Dat gebeurde elke paar weken. Nu pakken we de tablet in de pauze, bekijken we grafieken en zien iets wat opvallend is direct oplichten', zegt Siemons.

Hij toont de resultaten op de tablet. Met één klik zie je direct het getal in de grafiek: 99,2 procent dagproductie in stal 1, op 24 weken 96,5 procent productie.

Siemons: 'Samen met de bedrijfsadviseur kan ik op elk moment de resultaten inzien. Dan bellen of appen we even en kijken we of er actie nodig is.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer