IBR-bestrijding verplicht in 2019
De Algemene Maatregel van Bestuur (AmvB) om de IBR-bestrijding verplicht te stellen, kan op zijn vroegst op 1 januari 2019 in werking treden, zoals verwacht. Zuivelorganisaties nemen vanaf 1 april de IBR-bestrijding op in hun leveringsvoorwaarden. Ook voor BVD moeten maatregelen worden genomen in het kader van het beheersingsprogramma.
De zuivelorganisaties willen dat hun IBR-bestrijdingsprogramma aansluit op de wettelijk verplichte AmvB. Minister Schouten gaf deze week opnieuw aan dat deze AmvB op zich laat wachten. Dit was bij de stuurgroep IBR-BVD in december reden om alvast op 1 april aan de slag te gaan, weet Jos Verstraten, woordvoerder van de stuurgroep 'Voorbereiding collectieve bestrijding IBR en BVD in Nederland'.
Dit betekent ook dat niet-melkveehouders pas op 1 januari 2019 kunnen worden verplicht om IBR aan te pakken. Vooralsnog geldt een vrijwillige aanpak voor de andere rundveesectoren.
• Bekijk ook vijf vragen en antwoorden over verplichte IBR-bestrijding
De AmvB moet worden ingericht en getoetst door Brussel, dat kost tijd
'Artikel 9'-status
Die AmvB is wel nodig om een officiële 'Artikel 9'-status te krijgen binnen Europa. 'Dat is een belangrijke reden voor die aanpak, want dan geldt de verplichte bestrijding voor alle bedrijven met runderen', vervolgt Verstraten.
'De AmvB moet worden ingericht en getoetst door Brussel. De toetsingscommissie komt maar enkele keren per jaar bij elkaar. Hierdoor kost het tijd voordat deze is goedgekeurd', zegt Verstraten.
Andere aanpak
Volgens hem speelt mee dat de Nederlandse aanpak anders is dan in andere landen: 'Terwijl in het buitenland vooral wordt ingezet op individueel bloedonderzoek, werkt het programma in ons land ook met tankmelkonderzoek. Hoewel deze werkwijze veterinair is onderbouwd door het Wageningen Bioveterinary Research, wordt dit toch als anders gezien.'
Terwijl ongeveer 65 procent van de melkveebedrijven vrij is van IBR, moeten alle bedrijven vóór 1 april 2018 kiezen voor een van de drie routes om IBR-vrij te worden.
Drie routes
• Geen antistoffen tegen IBR in de tankmelk: bedrijven kunnen kiezen voor tankmelkonderzoek;
• Enkele dragers: bedrijven kunnen kiezen voor snelle certificering middels bloedafname en afvoeren van dragers;
• Meer dan 10 procent IBR-dragers: bedrijven kunnen kiezen voor vaccinatie.
De afgelopen weken zijn dierenartsen geïnformeerd over deze routes, net als de vier routes richting BVD-vrij worden. 'Dit leidde niet tot discussie', besluit Verstraten. Veehouders zijn inmiddels al geïnformeerd door de GD of hun zuivelonderneming, over de te zetten stappen.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X107 (RL) #28993
Gebruikt, € 2.999
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker Z335E (ZOB) #29558
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6145R (MG) #31149
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6R 155 (RL) #688599
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Maandag13° / 12°90 %
-
Dinsdag10° / 7°15 %
-
Woensdag9° / 5°95 %