Vijf vragen over Q-koortsonderzoek Nieuwerbrug
In het Zuid-Hollandse Nieuwerbrug vindt een groot onderzoek plaats naar de oorzaak van Q-koorts bij drie leden van één gezin. Die oorzaak wordt mogelijk nooit gevonden.
Waarom is dit onderzoek nodig?
Het is opvallend dat drie leden van hetzelfde gezin Q-koorts krijgen, terwijl in de omgeving verder niemand zich met Q-koortsachtige verschijnselen bij de huisarts heeft gemeld. Ook zijn er in de omgeving geen geitenbedrijven. De verspreiding van de bacterie wordt door deze bedrijven met vaccinatie voorkomen. Deze bijzondere omstandigheid is voor de GGD, NVWA, RIVM, Wageningen Bioveterinary Research en GD reden om te achterhalen wat de oorzaak van de besmettingen is geweest.
Is er een link met een bedrijf?
Alle melkgeiten- en melkschapenbedrijven in de omgeving hebben gevaccineerd. Wel is er in de buurt een vleesschapenbedrijf met een publieksfunctie waarbij enkele schapen Q-koorts hadden. Dit bedrijf was nog niet gevaccineerd, maar inmiddels wel. LTO-portefeuillehouder Gezonde Dieren Jeannette van de Ven benadrukt dat het goed is om dieren op bedrijven met een publieksfunctie te vaccineren. Dit is voor deze bedrijven verplicht.
Is er een link met de vleesschapen?
Er is geen verband aangetoond tussen de Q-koorts bij schapen en deze mensen. Die kans is ook klein. Vleesschapen zijn zelden de oorzaak van Q-koorts bij mensen. Dit komt doordat deze dieren op een andere manier worden gehouden dan melkgeiten en melkschapen. Ze lopen in de wei en er zitten geen grote groepen drachtige dieren bij elkaar.
Het is goed om dieren op bedrijven met een publieksfunctie te vaccineren
Welke dieren kunnen Q-koorts hebben?
Ook andere dieren dan runderen en huisdieren kunnen Q-koorts hebben. Uit onderzoek in 2012 onder melkveehouders en gezinsleden bleek dat bijna driekwart van de veehouders en hun gezinsleden ooit besmet is geraakt met de Q-koortsbacterie. Van 2 procent van de onderzochte personen is de ziekte Q-koorts vastgesteld. Ook 82 procent van de runderen heeft ooit een Q-koorts-infectie doorgemaakt.
De bacterie die in dit onderzoek is aangetroffen, is een ander type dan de bacterie die de Q-koortsepidemie onder geiten en mensen veroorzaakte. De variant is milder. Q-koorts kan worden verspreid door het drinken van rauwe melk.
Komen er nu vaak Q-koortsmeldingen voor?
Het RIVM krijgt elk jaar twintig tot dertig meldingen van patiënten met Q-koorts. Dat is ongeveer op het niveau van voor de Q-koortsuitbraak in Nederland (2007-2010). Dat drie leden uit één gezin zijn getroffen, is opvallend. De onderzoekers houden er rekening mee dat de oorzaak nooit wordt gevonden.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Ford 4630
1990, P.O.A.
-
Kuhn GF 17012 schudder
Gebruikt, € 34.000
-
Vicon Schudder FANEX 1564 (ZOB) #25969
Gebruikt, € 33.000
-
John Deere - 6155R AP CP FH PTO
2022, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Dinsdag9° / 6°30 %
-
Woensdag9° / 4°90 %
-
Donderdag9° / 5°30 %