Boeren in Zuiden maken werk van bodem- en waterbeheer
Boeren en tuinders doen volgens waterspecialist Johan Elshof van ZLTO steeds meer aan goed bodem- en waterbeheer. De meeste initiatieven vinden plaats in Zuid-Nederland.

Het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) is gestart in 2013 als samenwerking tussen LTO Nederland en de Unie van Waterschappen. Geleidelijk aan is het initiatief gegroeid.
In heel Nederland worden momenteel ongeveer 175 projecten uitgevoerd en voorbereid. In Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Gelderland zijn dat er alleen al zo'n 60.
Projectenwebsite
De initiatieven die in uitvoering zijn, worden sinds vorige week gepubliceerd op een projectenwebsite. Een deel staat er al op, de rest volgt via wekelijkse updates tot eind dit jaar.
De site is bedoeld voor zowel geïnteresseerde boeren en tuinders die met agrarisch waterbeheer aan de slag willen als voor beleidsmakers van waterschappen en andere waterbeheerders.
Kaderrichtlijn Water
'Steeds meer boeren en tuinders doen aan goed bodem- en waterbeheer', zegt Elshof. 'Dat moet ook, want vanuit de Kaderrichtlijn Water en de Nitraatactieprogramma's van het Rijk wordt er inmiddels veel gewicht aan toegekend.'
ZLTO is koploper met het aantal projecten. Een van de belangrijkste initiatieven waarbij de organisatie is betrokken, is 'Boer Bier Water'. Dat is een samenwerking tussen lokale boeren en tuinders, Bavaria, ZLTO, gemeente Laarbeek, waterschap Aa en Maas, Agrifirm en de lokale Rabobank.
Project 'Boer Bier Water'
Elshof: 'De bodem in het Brabantse Laarbeek herbergt water van uitstekende kwaliteit. Maar de waterbronnen zijn niet onuitputtelijk, dus daar moeten we zuinig mee omgaan. Daarom proberen we met het project 'Boer Bier Water' de bodem en het water waarmee wordt gewerkt gezond te houden, bijvoorbeeld door het reduceren van gewasbeschermingsmiddelen.'
De combinatie van verschillende partners uit de productieketen maakt dat 'Boer Bier Water' een bijzonder project is. 'Bavaria en de agrariërs in de omgeving van Laarbeek gebruiken veel water', licht Elshof toe.
Restwater
'Om hier goed mee om te gaan, wordt bijvoorbeeld het restwater van bierbrouwer verdeeld onder de boeren. Ook worden er stuwen geplaatst en extra sloten gegraven om verdroging van de grond tegen te gaan. Een nattere grond heeft immers minder water nodig.'
De waterspecialist benadrukt het belang van een landelijke website. 'Op deze manier kunnen we waterschappen, provincies, natuurorganisaties, milieufederaties en anderen laten zien dat onze leden al veel doen aan goed bodem- en waterbeheer.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners


Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X590 (MM) #692207
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X147R (ZND) #65699
Gebruikt, P.O.A.
-
Deutz-Fahr DX 4.30 trekker 2WD
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X350 (LH) #692274
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Donderdag20° / 5°0 %
-
Vrijdag20° / 4°10 %
-
Zaterdag15° / 3°10 %