Prijs verse snijmais ligt rond de 45 euro

De ruwvoervoorraden namen dit jaar grote vormen aan, terwijl 2016 ook al een groeizaam jaar was. De prijzen voor verse snijmais lijden er wel onder, maar echt onderuit gaan ze niet. Momenteel is 45 euro per ton of 1,30 euro per kilo droge stof een gangbare prijs.

Prijs+verse+snijmais+ligt+rond+de+45+euro
© landpixel

Wie de markten volgt wereldwijd, weet dat de prijzen voor mais onder druk staan. De Verenigde Staten koersen af op een eindvoorraad van 59,3 miljoen ton, de hoogste voorraad sinds 1988, meldt Agrifutures.nl. Deze voorspelling zetten de prijzen duidelijk onder druk. Het gaat hier echter om een markt die op in Nederland geteelde korrelmais enige invloed heeft, maar op snijmais nauwelijks.

Wat op de prijsvorming van verse snijmais wel invloed heeft, zijn de enorme hoeveelheden gras die door melkveehouders gewonnen werden en worden dit groeiseizoen. De animo om mais te kopen en ervoor te betalen, komt daarmee onder druk te staan.

'Toch valt dat mee', zegt Wieger van der Heide die vanuit De Heus Agro veel in snijmais handelt. 'De markt is rustig, maar er wordt wel degelijk gehandeld. De prijzen liggen voor kopers liggen op circa 45 euro per ton. We praten dan over kwalitatief goede mais, waarbij het product los gestort bij hen met een drogestofgehalte tussen de 32 en 36 procent komt.'

De markt is rustig, maar er wordt wel degelijk gehandeld

Wieger van der Heide, ruwvoerspecialist De Heus Agro

Gevolg derogatie

Van der Heide merkt dat melkveehouders de laatste jaren zelf geen of minder snijmais verbouwen, mede door de 80-20-regel binnen de derogatie, en wel snijmais willen blijven voeren aan hun koeien.

'In totaal wordt er dit jaar opnieuw minder snijmais verbouwd. Dat maakt ook dat prijzen niet verder zakken ondanks dat veel mensen dat door de hoge grasopbrengsten wel hadden verwacht.'

Nederland

Volgens de ruwvoerspecialist bepaalt het aanbod van in Nederland geteelde snijmais grotendeels de prijs. 'Wat er uit Duitsland komt, is bescheiden. Qua logistiek en transport loop je bij verse snijmais snel tegen beperkingen op, als je het over de grens vandaan haalt', legt hij uit.

Naast de verkoop per ton via de handel wordt veel snijmais op stam onder boeren veelvuldig verhandeld. De prijzen daarvoor liggen tussen de 1.400 en 1.600 euro per hectare. Daarvoor koopt een melkveehouder de vrucht. De bijkomende bewerkingskosten zijn voor de kopende partij.

100 puntenprijs

Bij Snijmaiskern Markelo worden jaarlijks de prijzen net voor de oogst vastgezet. Op basis van aanbod en marktontwikkeling bepalen de circa vijftig kopers en verkopers gezamenlijk een 100 puntenprijs. Met 1.225 euro is die dit seizoen 25 euro lager dan vorig jaar.

Aaldert van der Veen is taxateur en licht toe dat de meeste mais duidelijk boven de 100 punten krijgt toebedeeld en zo de prijs per hectare per perceel tot stand komt. 'Zeker dit jaar zijn de punten die wij toekennen hoog, omdat de kwaliteit ook goed is. Het kolfaandeel is gemiddeld gezien erg goed.'

1.625 euro

Vorig jaar werd de mais gemiddeld voor 130 punten getaxeerd en kwam deze maisprijs op 1.625 euro uit. Bij eenzelfde gemiddelde komt de prijs dit jaar op een kleine 1.600 euro, terwijl de mais nu vaak een hogere opbrengst heeft dan in 2016. De punten zouden hoger kunnen liggen.

Van der Veen stelt dat de vastgestelde prijs gezien de marktontwikkelingen aan de hoge kant is, maar dat deze keuze bewust is gemaakt. 'Kopers en verkopers hebben belang bij stabiliteit en bovendien vinden velen elkaar ook bij bijvoorbeeld de mestplaatsing. Te veel schommelingen in de prijzen laten we daarom achterwege, ook al vroeg de markt door het vele gewonnen gras daar nu eigenlijk wel om.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer