Experimenteren met mengteelt
Lupine met tarwe telen, tarwe met veldboon of droge erwt met gerst. De vraag is of mengteelten leidden tot de inzet van minder gewasbeschermingsmiddelen en zijn ze beter bestand tegen klimaatverandering?
In elf EU-lidstaten is het project Remix/Mengteelten van start gegaan. Ketenpartijen, boeren en onderzoekers brengen samen in kaart welke kansen, obstakels en ervaringen er zijn voor gemengde teelten op één perceel.
Uit wetenschappelijke literatuur blijkt dat dergelijke mengteelten leiden tot een lager gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, een efficiënter gebruik van water en meststoffen en een grotere weerbaarheid bij sterk wisselende klimaatomstandigheden.
In Nederland werken onderzoekers van het Louis Bolk Instituut aan mengteelten van tarwe, erwten, veldbonen, gerst en witte klaver. Het project loopt tot 2021 en wordt gefinancierd vanuit het Europese Horizon 2020-programma.
Akkerbouwers
Vooral Nederlandse akkerbouwers kunnen baat hebben bij mengteelten, meent Edwin Nuijten, projectleider bij het Louis Bolk Instituut. 'We kiezen de combinaties van gewassen samen met telers en andere ketenpartijen. Een combinatie zoals veldboon en tarwe is bekend. Maar ook een nieuw ras als lupine is te combineren met tarwe, en ook droge erwt met gerst kan interessant zijn.'
Een andere vorm van mengteelt is tarwe met een onderzaai van witte klaver. In dat laatste geval oogst je de tarwe. De klaver kan de bodem flink verrijken en verbeteren dankzij de stikstofbindende werking.
Niet alleen akkerbouwbedrijven, maar ook gemengde en veehouderijbedrijven zijn potentiële kandidaten voor mengteelt. Het voordeel voor die bedrijven is dat zij het geoogste product eventueel ook als veevoer kunnen inzetten.
Obstakels
Een van de belangrijkste huidige obstakels is de oogst van het gemengde product. Het afrijpen van de twee teelten moet goed op elkaar aansluiten, en dat vereist nieuwe technische en veredelingskennis. Daar werken de onderzoekers ook aan in dit project.
Een ketenbrede en participatieve aanpak, zoals in het project gehanteerd wordt, garandeert dat eventuele goede ervaringen en bereidheid bij ondernemers niet verderop in de keten stranden bij bijvoorbeeld verwerkers of fabrikanten. De nieuwe kennis is zowel voor gangbaar als biologisch werkende ondernemers van belang.
Informatiebijeenkomst
In de tweede helft van november organiseert het Louis Bolk Instituut een eerste informatiebijeenkomst voor agrarische ondernemers die willen meedoen met het onderzoek mengteelten. Belangstellenden kunnen zich tot 1 november opgeven bij Boki Luske, b.luske@louisbolk.nl, onderzoeker Agrobiodiversiteit.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Lely Splendimo 320MC
Gebruikt, P.O.A.
-
AS Motor Zitmaaier / tuintrekker 1040 YAK 4WD (HA) #60895
Gebruikt, P.O.A.
-
VALMET 502-2
Gebruikt, € 4.500
-
John Deere Tractor 6930 (HA) #25567
Gebruikt, € 49.500
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %