Discussie over beeldveilen heeft lange historie
De inleverdatum voor deze column is een dag voor een extra ledenvergadering van Royal FloraHolland. Het schijnt de tweede keer in de historie te zijn dat zo'n bijzondere vergadering wordt gehouden.

De initiatiefnemer is de actiegroep Behoud de Plantenklok. Een collectief van verontruste leden en inkopers wil de fysieke plantenklok op de veilingen in Aalsmeer en Naaldwijk behouden, omdat fysiek aanschouwen tot een betere beoordeling van producten leidt en de toegevoegde waarde van emotie zo in het veilproces blijft.
Even voor de juiste beeldvorming: de klok als verkoopinstrument met afslag verdwijnt niet. Waar het om gaat, is of de karren met planten nog fysiek voor een tribune komen. Logistiek is dit niet de meest handige route: het leidt tot de nodige kosten.
De afzet van planten verloopt ongeveer voor 20 procent via de klok. Hiervan wordt de helft gekocht door ongeveer vierduizend klanten die gebruikmaken van Kopen op Afstand, waarbij wordt gehandeld op basis van informatie en beeldmateriaal op digitale schermen. De andere helft wordt gekocht door vierhonderd inkopers die nog op de tribune zitten.
De discussie over het beeldveilen heeft een lange historie. Al voor de fusie tussen de veilingen begon Aalsmeer met de invoering. Inmiddels is het bij bloemen volledig doorgevoerd. De huidige emoties zijn niet nieuw. De discussie ging bij de introducties alle kanten op.
Zo was er in 2005 in mijn regio een bijeenkomst over de invoering van beeldveilen bij tulpen. Aan het eind van de bijeenkomst zeiden de aanwezige tulpenbroeiers, op één na: 'Laten we het maar proberen.' De volgende avond in een andere regio waren ze allemaal tegen. Dat is dezelfde regio waar de laatste jaren het meest het geluid is te horen dat de veilingkosten te hoog zijn.
Als ik op de plantenklok ben, zie ik in de verte karren met ingehoesde planten voorbij komen waarbovenuit nog een blad of een bloem steekt. Ik geloof niet echt dat je zo de bijzonderheden van dit product goed in beeld krijgt.
De nieuwe financieel directeur zei eens tegen mij: 'Digitalisering maakt fijnmazige distributie weer betaalbaar.' Kijk, dat vind ik een mooie uitdaging naar de toekomst voor onze coöperatie.
Maar morgenavond eerst naar de vergadering: we zijn tenslotte een democratische organisatie. Ik weet nog niet hoe de discussie verloopt, maar u hebt het resultaat vast al gelezen.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners


Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere 328A achtermaaier met kneuzer
2012, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X127 (HA) #692290
Gebruikt, P.O.A.
-
New Holland T7.270 AutoCommand
2016, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X350R (BV) #692148
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Donderdag20° / 5°0 %
-
Vrijdag20° / 4°10 %
-
Zaterdag15° / 3°10 %