China's grote honger naar soja

Met de aankoop van zaadveredelingsbedrijf Dow Seeds Brazil voor 1,1 miljard euro heeft China de keten van zaadje tot karbonaadje verder versterkt. Als reactie op de bevolkingsgroei werkt China hard aan plannen om te zorgen dat alle monden gevoed kunnen worden. Met name soja is in trek.

China%27s+grote+honger+naar+soja
© pixabay

Dow moest Seeds Brazil, specialist in onder meer mais- en sojazaad, verkopen van de mededingingsautoriteiten vanwege de voorgenomen fusie met Dupont. Voor China is de aankoop een belangrijke stap om minder afhankelijk te zijn van buitenlandse bedrijven en de keten zelf in de hand te hebben.

Met de overname van een zaadveredelingsbedrijf zet het land een belangrijke stap in het veiligstellen van de voedselzekerheid. Vanuit die doelstelling koopt China niet alleen bedrijven, maar ook grond. Zo werd in 2013 in Oekraïne een oppervlakte ter grootte van België gepacht.

Opvallend is wel dat China nu ook een aankoop doet in de maisbranche. In eigen land ligt de focus meer op soja, terwijl het areaal mais juist wordt geremd.

Volgens bronnen van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) neemt de productie van mais af van 38,1 miljoen ton in 2015-2016 naar 35,5 miljoen ton dit jaar. De Chinese overheid stimuleert juist middels subsidies een omschakeling naar de productie van soja en plantaardige olie.

Verbod humane consumptie

De Chinese overheid verbiedt om import-soja te gebruiken voor humane consumptie omdat die soja mogelijk genetisch gemodificeerd is. In eigen land groeit daarom de productie van de niet-gemodificeerde soja.

Voor dit seizoen wordt een sojaoogst verwacht van 14,1 miljoen ton, een stijging van 1 miljoen ton ten opzichte van vorig jaar, luidt de prognose van het USDA. Het areaal soja was twee jaar geleden nog 6,5 miljoen hectare, vorig jaar was is dit 7,1 miljoen hectare, terwijl de oppervlakte voor teeltseizoen 2017-2018 wordt geraamd op 7,8 miljoen hectare.

Toch veel import

Ondanks de groei wordt dit jaar nog een forse Chinese import van sojabonen verwacht van 91,5 miljoen ton, 3 miljoen ton meer dan het afgelopen jaar. Dit komt onder meer doordat de vraag naar varkensvlees in China, mede als gevolg van de bevolkingsgroei, groot is.

Als gevolg van de hoge prijzen voor varkensvlees in China besluiten een aantal grote partijen daar te investeren in grootschalige varkensbedrijven. Een eigen sojaketen past in die ambitie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer