Nieuwe kansen voor oude Utrechtse schuren

De regio's Amersfoort, Utrechtse Heuvelrug en Vallei zoeken de komende drie jaar gezamenlijk naar oplossingen voor de naar schatting 1,3 miljoen vierkante meter die hier tot 2030 vrijkomt aan agrarische bebouwing. Dat hebben de gemeenten in het gebied afgesproken.

Nieuwe+kansen+voor+oude+Utrechtse+schuren
© Koos van der Spek

In het programmavoorstel Vrijkomende Agrarische Bebouwing (VAB) Amersfoort en FoodValley worden doelen en mogelijke oplossingen op een rijtje gezet. Een maatregelenpakket moet er vervolgens voor zorgen dat de kwaliteit van het landelijk gebied niet te veel lijdt onder de voortschrijdende leegstand van agrarische bebouwing.

Naast versterking van de ruimtelijke kwaliteit willen de deelnemende gemeenten ook de economische vitaliteit en de leefbaarheid in het landelijk gebied stimuleren. Dit kan door nieuwe economische functies mogelijk te maken.

Experimenten

Zo moet er op korte termijn ruimte komen voor nieuwe kleinschalige experimenten op drie locaties. De oplossingen die daar worden bedacht, kunnen dan dienen als voorbeeld voor anderen. Daarnaast willen de gemeenten een interregionaal beleid ontwikkelen waardoor het mogelijk wordt sloop en hervestiging over de gemeentegrenzen uit te voeren.

Daarvoor wordt een VAB-loket ingericht waar alle deelnemende gemeenten sloop- en hervestigingslocaties bij elkaar kunnen brengen. Het loket moet ook stoppende ondernemers ontzorgen zodat slooplocaties goed ingepast worden opgeleverd.
Belangrijk onderdeel van het programma is leren van elkaar. Dat geldt niet alleen voor de ondernemers via de demolocaties, maar ook voor de overheden.

Zo is in het naburige Gelderland inmiddels ervaring opgedaan met een VAB-beleid en komt er ook een kennisuitwisseling met de overheden daar. Hiermee kan het Utrechtse beleid sneller en effectiever vorm krijgen.

Gebiedsmakelaar

Verder denken de deelnemende gemeenten aan het instellen een gebiedsmakelaar. Die kan de vinger aan de pols houden bij bedrijven en koppelingen maken met de doelen en mogelijkheden van publieke partijen. Zo kunnen vroegtijdig sloop- en hervestigingslocaties in beeld worden gebracht.

Daarnaast wordt de komende drie jaar ook gekeken of het bouwbeleid op het platteland kan worden aangepast. Door bijvoorbeeld gebouwen niet in eigendom uit te geven, ze vooruitlopend op sloop een tijdelijke bestemming te geven of modulair te bouwen kan het aantal gebouwen dat langere tijd vrij valt worden verkleind.

Gebouwen wisselen zo makkelijker van gebruiker en functie of kunnen zelfs elders weer worden opgebouwd. Tenslotte moet het fiscaal aantrekkelijker worden om te slopen of om belasting van stakingswinst uit te stellen. Dit moet landelijk worden geregeld.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer