Minder animo voor tweede tranche stoppersregeling
Voor de tweede tranche van de stoppersregeling hebben zeventig boeren zich aangemeld. Dat aantal is veel lager dan de 497 melkveehouders die in de eerste ronde meededen.
De geringe belangstelling voor de tweede tranche heeft vermoedelijk te maken met de veel lagere stopperspremie van 730 euro. In de eerste ronde ontvingen stoppers 1.200 euro premie per melkkoe. Door het kleinere aantal stoppers zal hier naar verwachting 1,5 miljoen kilo van de beoogde reductie van 2,5 miljoen kilo fosfaat behaald worden, meldt het Kwartaalbericht Zuivel van de Rabobank.
De sector verdient desondanks een compliment voor de stappen die de afgelopen periode zijn gezet, schrijft de bank. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is tijdens de eerste twee periodes van het fosfaatreductieplan 7,1 miljoen kilo van de beoogde reductie van 8,2 miljoen kilo fosfaat behaald. Hierdoor blijft de sector op koers voor het behalen van de beoogde fosfaatreductie en behoud van de derogatie.
Mengvoer
In mengvoer is tot 1 mei een fosfaatreductie gerealiseerd van 1,4 miljoen kilo. Dit is 82 procent van de beoogde reductie van 1,7 miljoen kilo. De GVE-reductie van ruim 123.000 GVE zorgde per 1 mei voor een vermindering van 5,1 miljoen kilo fosfaat ten opzichte van 1 oktober 2016.
Samenwerkingsvormen en (gedeeltelijke) bedrijfsoverdrachten hebben ervoor gezorgd dat een deel van de stoppers een alternatieve route heeft gekozen. Daarnaast bestaat er een groep die doorgaat met melken tot het definitieve stopmoment in 2018 of later. Deze groep wordt deels gestimuleerd door de verbeterde melkprijzen ten opzichte van vorig jaar, aldus het kwartaalbericht.
Hoge noteringen
Het fosfaatrechtenstelsel krijgt volgens de Rabobank steeds meer vorm. Opvallend zijn de hoge noteringen voor (toekomstige) fosfaatrechten en GVE-referenties, aangezien de bank nog geen fosfaatrechten financiert. 'Deze ontwikkeling zal de vaste kostenstructuur van de kopende melkveebedrijven fors doen stijgen. Ook is het mogelijk dat hierdoor andere ambities in de ijskast belanden.'
De Rabobank verwacht dat in de komende jaren voldoende rechten vrijkomen als gevolg van stoppende bedrijven, al zal dit mogelijk nog niet begin 2018 plaatsvinden. 'Door te wachten en de laatste koe een tijd niet te melken, kan mogelijk meer verdiend worden dan door wel te melken. Zeker wanneer voor de laatste koe kosten voor voer, mest en arbeid gemaakt moeten worden.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Pottinger Novacat 301AM ED PRO
2023, P.O.A.
-
Iseki SXG15H
2009, P.O.A.
-
Massey Ferguson MF 6713-S D6 EF
2017, P.O.A.
-
SOLIS SOLIS 26
2022, € 10.500
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %