Habitatmanagement maakt middelenetiket complex

'Habitatmanagement kan zinvol zijn bij de inzet van natuurlijke vijanden of gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Maar de kans bestaat dat daardoor het etiket ingewikkelder wordt. Op veel mitsen en maren op het etiket zit niemand te wachten.'

Habitatmanagement+maakt+middelenetiket+complex
© Han Reindsen

Dat zegt Annemarie Breukers, beleidsadviseur Plantgezondheid bij LTO Nederland. Zij was vorige week aanwezig op de jaarlijkse relatiedag van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) in Ede waar habitatmanagement aan de orde kwam.

Habitatmanagement houdt rekening met alles wat in de fysieke omgeving aanwezig is. Voor een geïntegreerde benadering en meer natuurlijke gewasbescherming kan het van belang zijn om verder te kijken dan de individuele teelt of teler. Habitatmanagement en aandacht voor de ecologie zijn dan van belang.

Toelating

Habitatmanagement past niet in het huidige toelatingsbeleid, constateert Breukers. 'De toelating van gewasbeschermingsmiddelen is op perceelsniveau. Rekening houden met habitatmanagement is bij de toelating een hele uitdaging.'

Breukers is bang voor complexere etiketten, terwijl de praktijk behoefte heeft aan etiketten met meer flexibiliteit. 'Nu staat er bijvoorbeeld op een etiket dat het middel twee keer volvelds is toe te passen. Zowel de teler als het milieu kan er baat bij hebben om het middel vijf keer pleksgewijs toe te passen. Dat soort creativiteit mag nu niet en het is de vraag hoe je dat in de praktijk kunt regelen.'

Maximaal geïntegreerd

De flexibiliteit in toepassingsmogelijkheden van middelen werd tijdens de relatiedag aan de orde gesteld door zachtfruitteler Anco van Garderen uit Schalkwijk. Hij werkt maximaal geïntegreerd, past middelen zoveel mogelijk selectief toe en wanneer het kan pleksgewijs. Dat vraagt om flexibiliteit op de etiketten, benadrukte hij.

Vanuit het Ctgb kwam de opmerking dat het bij aanpassingen van het etiket ten behoeve van habitatmanagement belangrijk is om het draagvlak in Europa niet uit het oog te verliezen. Ook werd erop gewezen dat innovaties en precisielandbouw het toch al complexe etiket nog complexer dreigen te maken en dat is niet in het belang van de telers.

IPM

Voorzichtig werd de suggestie gedaan om te kijken naar 'gecertificeerde IPM' (Integrated Pest Manage-ment) als een oplossingsrichting. Dat zou betekenen dat de teler de ruimte krijgt om in laatste instantie naar eigen oordeel over de omstandigheden in te grijpen en middelen pleksgewijs in te zetten, waarbij hij de gekozen toepassingen later verantwoordt. Goede registratie is daarbij een voorwaarde.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / -2°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer