Europese machinemarkt trekt aan
De Europese markt voor landbouwmachines zal dit jaar naar verwachting weer groeien. De vooruitzichten zijn nog steeds niet uniform. Tussen landen zijn er grote verschillen.
Dat blijkt uit de Business Barometer van de CEMA, de Europese organisatie van landbouwmachinefabrikanten. De barometer stijgt continu en heeft de hoogste maandelijkse waarde bereikt sinds mei 2012.
Ondanks de positieve stemming in de industrie is de totale Europese trekkermarkt nog iets dalende. In het eerste kwartaal van dit jaar ging het om een afname van 1,3 procent. Dat is vooral toe te schrijven aan de sterke daling van 25,9 procent in Frankrijk als grote EU-markt.
Vraag groeit
De vraag naar trekkers groeide in het eerste kwartaal van dit jaar in België (+4,9 procent), Denemarken (+12,6 procent), Duitsland (+5,7 procent), Italië (+13,8 procent), Spanje (+22,3 procent) en in het Verenigd Koninkrijk (+26,4 procent). De percentages zijn in vergelijking met het eerste kwartaal van 2016. In Oostenrijk daalde de vraag met 10,3 procent en in Nederland met 2,3 procent.
De algemene trend is dat de markt voor van kleinere trekkers onder de 50 pk en grotere trekkers boven 150 pk stijgt. De vraag naar trekkers in de meeste tussencategorieën is zwak. De vraag naar balenpersen, maaimachines, veldspuiten en combines neemt dit jaar waarschijnlijk af.
Frankrijk en Duitsland
De vooruitzichten voor de verkoop van landbouwmachines in de twee grootste markten in Europa, Frankrijk en Duitsland, is een beetje gemengd.
In Frankrijk was de markt in 2016 zo'n 8 procent kleiner dan in 2015. Voor het eerste kwartaal van dit jaar zal deze trend zo blijven. In Duitsland heeft de markt voor landbouwmachines een daling van 5 procent in 2016 ondergaan. Het lijkt er nu op dat in 2017 een kleine stijging mag worden verwacht.
Nederland
In Nederland zal de vraag naar trekkers en veldspuiten in 2017 naar verwachting lager zijn dan in 2016. Voor trekkers is dit een voortzetting van de trend van de laatste jaren. Voor veel machines wordt een kleine stijging van de vraag verwacht. Over het geheel genomen zal de Nederlandse markt waarschijnlijk stabiel blijven.
De Brexit heeft invloed op de Britse markt. Het zwakkere pond maakt de import duurder. In 2016 is de markt van agrarische machines in het Verenigd Koninkrijk met 26 procent gedaald.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Toro ZS 4200T
2017, P.O.A.
-
Pottinger schudder HIT 10.11T
2013, P.O.A.
-
Kuhn GF13003T
Gebruikt, P.O.A.
-
Massey Ferguson 7716 Dyna-6
2017, € 72.500
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %