Stiefbroers delen risico met verschillende takken

Rode bessen, asperges en vleeskuikens. Het is geen voor de hand liggende combinatie, maar stiefbroers Louis Heldens en Mathijs van Dijk van het bedrijf Heldens en Van Dijk Agro BV uit het Limburgse Ell weten ondertussen niet beter.

Stiefbroers+delen+risico+met+verschillende+takken
© Lé Giesen

'Aan deze keuze is wel een aantal andere combinaties vooraf gegaan', schetst Louis Heldens. 'Kippen hebben we altijd gehouden, maar in de loop der jaren hebben we onder meer aardbeien, prei en courgettes, augurken en frambozen geteeld.'

De voorkeur ging uiteindelijk uit naar rode bes (16 hectare) en asperge (30 hectare) en een vleeskuikentak met momenteel ongeveer 120.000 vleeskuikens volgens het NSK-concept (de nieuwe standaardkip).

Taakverdeling

Mathijs van Dijk (38) houdt zich vooral bezig met het vleeskuikenbedrijf, Louis Heldens (38) met de bessen. De teelt van asperges doen de stiefbroers samen. Oprichter vader Jan Heldens heeft een adviserende en controlerende rol en moeder Margreet Klever doet de administratie.

'We hebben altijd geloofd in de kracht van het gemengd bedrijf met het oog op risicospreiding'

Onderemers Louis Heldens

'We hebben allebei onze eigen verantwoordelijkheid', vertelt Mathijs van Dijk. 'En dat gaat heel goed. Waar nodig helpen we elkaar, maar we lopen elkaar niet voor de voeten. Ik zeg altijd dat we twee kapiteins op twee schepen hebben.'

Louis Heldens: 'Mijn vader begon hier in 1983 met de bouw van twee stallen. Daar is in de loop der tijd telkens iets bij gekomen. We hebben altijd geloofd in de kracht van het gemengd bedrijf. Heb je maar één tak, dan ben je als bedrijf een stuk kwetsbaarder, nu kunnen we aan risicospreiding doen.'

Vorstschade

Heldens merkt dit jaar bijvoorbeeld de gevolgen van een paar nachten strenge vorst. 'De echte schade zien we pas over een week of twee, toch is een behoorlijk aantal bloesems aangetast.'

Omdat het bedrijf bij de teelt gebruik maakt van regenkappen, kunnen de bessen niet worden beregend. 'Bevloeiing vanaf de bodem houdt maar een paar graden vorst tegen', legt Heldens uit.

Desondanks denkt de fruitteler van de twee niet dat de bessenoogst dit jaar helemaal verloren gaat. 'Ik heb met collega's contact gehad, we moeten afwachten hoe groot de daadwerkelijke schade is. Bloemen die nog dicht zijn, kunnen ook iets meer vorst hebben. Het is voor de eerste keer dat ik dit meemaak. Enkele jaren geleden hebben we nachtvorst zonder schade gehad, maar het vroor minder erg dan dit jaar.'

De rode bes mag van Heldens best iets populairder worden bij de consument. 'Het vruchtje heeft een nogal zuur imago. Mensen die de rode bes in de tuin hebben staan, denken al heel snel dat de vrucht, wanneer die een rode kleur heeft, ook rijp is. Dat is niet zo. Laat je de bessen een paar weken hangen, dan worden ze een stuk zoeter. Buiten kijf staat dat de rode bes heel gezond is, ook dat weten veel mensen niet.

Prijs asperges

De aspergeoogst was vroeg dit jaar. Dat gold voor alle telers, dus alles kwam in een keer op de markt. 'Het prijsniveau van vorig jaar hebben we niet gehaald. Nu het weer wat kouder is, loopt de productie terug. Dat zou de prijs positief kunnen beïnvloeden', hoopt Van Dijk.

Op de locatie van het bedrijf aan de Scheidingsweg in Ell kunnen zo'n dertig werknemers worden gehuisvest. 'Bij onze ouders, die in Grathem wonen, kunnen we in een pas gebouwde loods nog eens dertig werknemers onderbrengen.'

Op het bedrijf zijn nu zo'n vijftig, voornamelijk Poolse, werknemers aan de slag met oogsten en sorteren van asperges. 'Als de aspergeoogst voorbij is, kunnen we met dezelfde mensen meteen door naar de teelt van de rode bessen. Dan kunnen we de bessen overkappen, om aansluitend naar een vroeger ras te gaan, dat meteen kan worden geplukt', vertelt Heldens.

Het bedrijf is de laatste jaren behoorlijk gegroeid, zowel in areaal als in productie. De volgende stap is een nieuwe tuinbouwloods. 'Die loods moet er komen, want anders loop je als bedrijf vast', benadrukt Louis Heldens.

Sociale druk

'Ook sociale druk dwingt je als bedrijf te veranderen', vult Mathijs van Dijk aan. 'Neem bijvoorbeeld de vleeskuikens. Het moet duurzamer en diervriendelijker, allebei aspecten waar je als ondernemer rekening mee moet houden. We hebben nu conceptkuikens. Dit betekent niet alleen een lagere bezetting, de dieren zitten ook langer in het hok.'

Sociale druk speelt ook door bij de andere takken. 'Er zijn steeds meer certificeringen, zoals GlobalGAP en GRASP, waaraan je als ondernemer moet voldoen. Goed omgaan met je personeel hoort daar ook bij', zegt Heldens.

'Sinds vorige week zijn we bezig met Milieukeur-certificering', vervolgt hij. 'De eerste audit is al geweest. Dit soort initiatieven worden bepaald door de retail en organisaties als Greenpeace, en zijn daardoor tamelijk eenzijdig, waardoor er altijd haken en ogen aan een dergelijke audit zitten.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer