FloraHolland voert controle op
Royal FloraHolland verscherpt de controle op aanvoerinformatie van bloemen en planten voor de klok.
De bloemenveiling heeft hiervoor een controle- en begeleidingsteam van achttien mensen in het leven geroepen. Deze ploeg van vooral oud-keurmeesters, die op de exportlocaties Aalsmeer, Naaldwijk en Rijnsburg actief is, vervangt het zes man sterke interventieteam van vorig jaar.
'Het team gaat hele productgroepen controleren', legt Petra Schrikkema, manager kwaliteit bij FloraHolland, een verschil met het beleid van vorig jaar uit. Daarbij ligt de nadruk op de zomerbloemen omdat hierbij de meeste fouten worden gemaakt.
Niet bewust
Volgens Schrikkema blijkt uit onderzoek dat zomerbloementelers niet bewust verkeerde aanvoerinformatie geven. Het gros van de fouten komt doordat deze telers maar vijf tot zeven weken aanvoeren en daardoor niet goed bekend zijn met de elektronische aanvoerbrief. 'Ze hebben problemen met opstarten', schetst Schrikkema de situatie.
Bij FloraHolland geeft 25 procent van de telers foute aanvoerinformatie. De bloemenveiling wil deze telers met het nieuwe team intensiever begeleiden.
Sancties
Daarnaast heeft de veiling de sancties uitgebreid. Zo declasseert zij zelf een partij als blijkt dat deze niet van A1-kwaliteit is (zoals door de teler aangegeven in de productinformatie) maar van A2-kwaliteit, en wordt die partij dezelfde dag nog geveild.
Kopers kunnen als de aanvoerinformatie niet in overeenstemming is met de aangeboden partij reclameren. Vaak doen ze dat niet omdat ze het zich niet kunnen veroorloven om de gehele partij terug te brengen. Ze hebben de bloemen of planten te hard nodig.
Doelstelling
In 2015 werd van de aanvoer 1,5 procent gereclameerd. Schrikkema zegt dat hierin verbetering komt. Halverwege 2016 lag het percentage op 1,4. De doelstelling voor 2017 is 1,25 procent. 'In de eerste twee maanden van dit jaar is dit gehaald', aldus de manager kwaliteit. Het uiteindelijke doel is 1 procent, zegt ze.
De intensievere controles van de aanvoerinformatie schroeven de kosten van de veiling op. 'Het principe van kostenmaker is kostendrager gaat niet op. Er moet geld bij', stelt Schrikkema. De betrouwbaarheid van de aanvoerinformatie verhogen is een van de speerpunten van de veiling.
Blij met maatregel
Directeur Robert Roodenburg van de Vereniging voor Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB) zegt blij te zijn met de maatregel van de veiling. 'De problemen bij zomerbloemen zijn het grootst.' Liever ziet hij wel onafhankelijke keur.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Weidesleep 5 mtr.
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker Maaidekken (HG) #27087
Gebruikt, P.O.A.
-
Kuhn GF13003T
Gebruikt, P.O.A.
-
Massey Ferguson 7716 Dyna-6
2017, € 72.500
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / -2°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %