Kingma: tekort aan jongvee dreigt
Voorzitter Andries Kingma van de Leeuwarder veemarkt verwacht snel een tekort aan jongvee in Nederland. Volgens hem worden steeds meer 'topkalfjes' die IBR-vrij zijn voor de slacht verkocht. Door het tekort gaat Kingma ervan uit dat de prijs voor melkkoeien volgend jaar verdubbelt.
'Ook drachtige pinken worden voor weinig geld verkocht omdat ze weinig wegen. De fosfaatnormen voor jongvee zijn funest. Ik maak mij er enorme zorgen over. We zijn een goed bekend landbouwexport land. Straks worden we een importerend land', stelt Kingma, die ook vicevoorzitter is van Vee en Logistiek Nederland.
Prijs melkkoe verdubbelt
Door de fosfaatwetgeving moet de Nederlandse melkveestapel met 160.000 koeien inkrimpen. Wanneer een boer twee pinken kwijt kan, kan hij een melkkoe houden in de nieuwe fosfaatnormen, geeft Kingma aan. 'Als volgend jaar de stoppersregeling ingaat en het fosfaat beter wordt verdeeld, gaan de melkveehouders op zoek naar goede melkkoeien. Ik verwacht dat de prijs voor die koeien dan verdubbelt. De fosfaatproblematiek is een kortlopend probleem, maar we creëren een langlopend probleem.'
Wat Kingma inmiddels ziet, is dat melkveehouders jongveeopfok creëren in het buitenland, zodat zij hun jongvee kunnen behouden buiten de Nederlandse fosfaatregels om. 'Hoewel het kostenverhogend is, is dat is een positievere oplossing dan de kalfjes naar de slacht doen.' Exacte cijfers over de aanvoer van pinken en kalveren kan Kingma nog niet geven.
25 cent per kilo meer
De aanvoer van slachtkoeien naar de Leeuwarder veemarkt steeg in twee maanden met 40 procent, van gemiddeld zo'n 450 per week naar bijna 700. Bijzonder is volgens Kingma dat Friese handelaren de koeien in Duitsland en België inkopen. 'Deze week zijn 445 koeien naar onze buurlanden geëxporteerd.' Vanwege de aantrekkende melkprijs houden de Duitse melkveehouders hun vee aan.
De prijs voor slachtvee ging de laatste week met 25 cent per kilo omhoog. 'In de agrarisch media wordt gesuggereerd dat er te weinig slachthaken zijn. Maar de export lost dit op. De vrijemarktwerking doet goed zijn werk. Een slagerij in Oldenburg zit wat dat betreft ook dichterbij voor ons dan een slagerij in Amsterdam. Hierdoor is de aanvoer van koeien geen stroppenpot voor boeren, ze krijgen geen slechte opbrengsten.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Kuhn Schudder GF 6502 (MG) #30346
Gebruikt, P.O.A.
-
Lemken Ploeg Juwel 8 (MM) #41239
Gebruikt, P.O.A.
-
POTTINGER HIT 910 AZ
2010, P.O.A.
-
John Deere Professionele zitmaaier / tuintrekker X147R (HG) #275222
Gebruikt, € 4.999
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %