Varkenshouder Beulink wil 1.000 gram groei
Genetisch hebben de varkens het in zich en toch komt 1.000 gram groei per dag of meer er niet uit. Frustrerend vindt Bennie Beulink uit Zelhem. Hij daagde zichzelf en zijn zonen Rudy en Remco uit dat doel te halen voor hij met pensioen gaat.
'Mijn eindpunt is 1.000 gram groei', zegt Beulink. Afgelopen jaren hield hij samen met zijn zonen alle facetten die van invloed zijn op de groei en gezondheid van hun vleesvarkens tegen het licht. Ze keken naar ventilatie, voer en varken, waarbij wat Beulink senior betreft de meeste winst is te behalen met voer.
De maatschap hanteert daarbij twee uitgangspunten. Ten eerste: het varken is een omnivoor en heeft dierlijk eiwit nodig om te groeien. Ten tweede: een varken kan van eiwit wel energie maken, maar van energie geen eiwit. 'Een dier moet je voeren naar zijn fysiologische behoefte. Wij kijken bijvoorbeeld niet naar ruw eiwit, maar naar het verteerbaar ruw eiwit', licht Beulink toe.
Voergrondstoffen
Bij voer hoort voor de ondernemer volledige transparantie over de gebruikte voergrondstoffen. Om economische redenen wisselen voerleveranciers regelmatig van grondstoffen, maar voor de afweer is dat niet goed, weet Beulink. Hij maakte daarom daarover afspraken met zijn voerleverancier ForFarmers.
Het rantsoen van de vleesvarkens (Topigs 50) van Beulink bestaat al jaren voor 40 tot 45 procent uit corn cob mix (CCM). 'Dat ging redelijk goed, maar niet goed genoeg.' Hij noemt de vlees-vetverhouding, de structuur van de mest en de algehele gezondheid. 'Met zoveel CCM in het rantsoen moet je eigenlijk niet op je hoede hoeven te zijn over diergezondheid.'
Hoge kosten
Omdat het tegendeel het geval was, begon de maatschap te sleutelen aan het voer. Het leek drie jaar geleden heel mooi met de resultaten, geeft de varkenshouder aan. De 1.000 gram groei was in zicht, maar de kosten waren volgens hem te hoog. Alle hoogwaardige eiwitcomponenten werden tot een derde teruggebracht en het haveraandeel in het rantsoen werd opgeschroefd.
Nu wordt de 1.000 gram groei opnieuw bijna gerealiseerd. Het rantsoen bestaat momenteel naast CCM uit gerst, haver, hipro soja en wei-eiwit aangevuld met een bedrijfsspecifieke brok. Verder worden aan het rantsoen benzoëzuur en boterzuur toegevoegd die werken op de darmflora en bijdragen aan een betere vertering en enzymproductie.
Haver
De Achterhoekse ondernemer voert zijn varkens al 45 jaar haver. Hij roemt het aminozuurpatroon dat werkt op de afweer van de dieren. 'Om darmen goed te laten functioneren zijn goede grondstoffen en hoogwaardige eiwitten onontbeerlijk', zegt hij.
De hoogwaardige eiwitten zijn van dierlijke komaf. 'Die bevatten bioactieve peptiden. Munitie voor de afweer.' Omdat de maatschap de laatste jaren weinig gezondheidsproblemen bij haar varkens heeft, heeft zij de enting tegen PIA afgeschaft. 'De Nederlandse varkenshouderij is van massaal antibiotica gebruiken naar massaal enten gegaan. Enten is een commercieel verhaal geworden', vindt Beulink.
PRRS
Als het aan de maatschap ligt, stopt hun vermeerderaar met de PRRS-enting. 'Ik boer nu dertig jaar zonder PRRS en 25 jaar met PRRS en ben ervan overtuigd dat we daar niet meer vanaf komen. Het zit overal, het hele jaar door. Wij voeren nu anders en de varkens worden nog steeds ziek van PRRS, maar de depressie is minder diep en minder lang.'
Dat is pure winst, stelt Beulink. Dat geldt ook voor de hogere groei, de lagere dierenartskosten en de uitval die kleiner is dan 1 procent. 'Onze kosten per 100 kilo voer liggen hoger dan gemiddeld, maar dat komt terug in andere voordelen zoals arbeidsgemak.'
Proef
In het groeiproces naar 1.000 gram groei loopt een proef met biggen tot het voorjaar van 2017. 'Een big met onvoldoende jeugdgroei komt op ons bedrijf maar langzaam op gang en compensatiegroei zet zich altijd om in vet. Het probleem met biggen is dat het accent bij de vermeerderaar op te grote aantallen ligt. Ondereind blijft altijd ondereind.' De kwaliteit van de biggen moet omhoog, geeft de Zelhemse varkenshouder aan.
'Streef je als vermeerderaar naar grote aantallen biggen, dan moet veel meer aandacht aan de dieren besteden en al vroeg met kunstmelk beginnen. De darmflora zijn het afweersysteem van het varken. Een beschadigde darm komt nooit weer goed.'
Longbeschadigingen
Dat geldt ook voor longbeschadigingen als gevolg van te hoge ammoniak- en CO2-concentraties. De maatschap past bij haar vleesvarkens al jaren vloerverwarming toe en ventileert maximaal tot wel 120 kuub per uur. Dat is bijna het dubbele van wat gangbaar is. 'Doe je dat niet, dan krijgen de varkens te veel druk op de longen met alle gevolgen van dien.'
Bekijk meer over:
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere - 6155R AP CP FH PTO
2022, P.O.A.
-
New Holland TS135A
2004, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6R 155 (RL) #433569
Gebruikt, P.O.A.
-
Massey Ferguson 4345
2002, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Weer
-
Donderdag6° / 3°10 %
-
Vrijdag4° / -1°10 %
-
Zaterdag5° / -2°5 %