Nederlandse aanpak campylobacter succesvol
Door maatregelen van de Nederlandse pluimveeslachterijen is het percentage kipproducten dat de slachterij verlaat met relatief hoge Campylobacterwaarden in enkele jaren tijd gehalveerd. Dit meldde Nepluvi tijdens het Campylobactercongres op 31 augustus.
Het aantal Campylobacter positieve koppels is door de jaren heen afgenomen en het aantal in Nederland geslachte eindproducten met relatief hoge Campylobacterwaarden (>1.000 kve/gram) is gedaald van bijna 10 procent in 2009 naar 5 procent in 2015. Dat blijkt uit de monitoring van Nepluvi.
Gegevens van het RIVM laten zien dat dit zich (nog) niet heeft vertaald in een afname van het aantal infecties bij de mens. 'Dit bevestigt het beeld dat pluimvee weliswaar een belangrijke, maar niet de enige bron is', aldus Mark den Hartog van Nepluvi. Onderzoek naar andere bronnen en routes is nog schaars en verdient meer aandacht.
Vliegen en andere insecten weren
Hilko Ellen (Wageningen UR) benadrukte tijdens het congres dat de bedrijfshygiëne beter moet. Hij noemt het weren van vliegen en andere kleine insecten. In Nederland hebben bedrijven binnen het project 'Campylobacter de baas' al innovatieve maatregelen doorgevoerd, waaronder het plaatsen van windbreekgaas om vliegen buiten de stal te houden.
In het Europese project Campyro is onder andere gekeken naar het effect van voederadditieven op het Campylobacterniveau in de darm van kippen. De Spaanse onderzoeksleider Pedro Medel meldde dat de resultaten op laboratoriumniveau positief waren en bepaalde combinaties van additieven een sterk reducerend effect hadden.
Praktijkproeven bij diverse pluimveehouders in verschillende Europese lidstaten bevestigen deze resultaten niet. Experts noemen de presentatie van de Spanjaar Medel blijkt illustratief voor hoe lastig het in de praktijk is om Campylobacter te bestrijden.
Wettelijk criterium
Tot nu toe bestaat geen Nederlandse of Europese regelgeving voor de beheersing van Campylobacter. Wel hebben de Nederlandse vleeskuikenslachterijen en supermarkten zich gecommitteerd aan de (succesvolle) private aanpak van Campylobacter.
Vanuit het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) liet Arie Ottevanger weten dat naar verwachting de Europese Commissie op termijn verdere stappen zal ondernemen om een wettelijk criterium voor Campylobacter op te stellen.
Het Campylobacter congres 2016 werd georganiseerd door NEPLUVI, LTO-NOP, NVP, AVINED, Wageningen UR, Universiteit Utrecht, het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het ministerie van Economische Zaken.
Campylobacter is één van de meest voorkomende oorzaken van een voedselinfectie bij de mens. Deze bacterie komt onder andere voor in het darmstelsel van dieren. Pluimvee wordt gezien als een belangrijke bron voor Campylobacterinfecties bij de mens.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X167 (HG) #65692
Gebruikt, € 5.247
-
Lely Splendimo 900MC vlindermaaier
2015, P.O.A.
-
Massey Ferguson 6480 T2 Dyna-6
2007, P.O.A.
-
Kubota BX 231 compact traktor tuinbouw traktor
Gebruikt, € 14.000
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zondag15° / 6°20 %
-
Maandag13° / 9°90 %
-
Dinsdag10° / 7°65 %