Strikte hygiëne in strijd tegen Campylobacter

Voorkomen dat vliegen de stal in komen en verder het toepassen van strikte hygiëne op het pluimveebedrijf, zijn belangrijke maatregelen tegen Campylobacter.

Strikte+hygi%C3%ABne+in+strijd+tegen+Campylobacter
© Pieter Stokkermans

Dat blijkt uit project Campylobacter de baas dat vorig jaar startte om de besmetting met de bacterie in pluimvee(vlees) terug te dringen en voedselinfecties bij de mens tegen te gaan.

'Campylobacter is de meest voorkomende bacteriële veroorzaker van voedselinfecties bij mensen in Nederland', stelt Hilko Ellen van Wageningen UR Livestock Research. 'Belangrijke bron van besmetting is pluimvee.'

Besmettingen

Campylobacter komt voor in de natuur en in het darmstelsel van dieren. De bacterie is een zoönose. Mensen kunnen dus ziek worden. 50 tot 80 procent van de besmettingen bij de mens komt door stammen, die afkomstig zijn van pluimvee.

Volgens de European Food Safety Authority wordt slechts 20 tot 30 procent van de besmettingen bij de mens veroorzaakt door het niet goed klaar maken en eten van kip. Een groot deel van deze besmettingen vindt op een andere manier plaats.

Kippendarm

Kippen met Campylobacter worden niet ziek. De bacterie kan zich zeer snel vermenigvuldigen in de kippendarm. 'Dat resulteert in meer dan 10 tot 100 miljoen bacteriën per gram mest', stelt Miriam Koene van het Centraal Veterinair Instituut.

Besmetting gaat bijvoorbeeld via oppervlaktewater, insecten of via direct contact met pluimvee.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
  • Dinsdag
    10° / 7°
    65 %
Meer weer