Haemonchose stijgt ernstig onder vooral lammeren
Het aantal maagdarmworminfecties onder schapen is dit jaar verontrustend hoog. De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) ziet bij pathologisch onderzoek vooral onder lammeren een grote stijging van haemonchose. Dit wordt veroorzaakt door Haemonchus contortus, oftewel de rode lebmaagworm.
Waarom is het dit jaar zo extreem met haemonchose onder lammeren?
De Haemonchus contortus is de belangrijkste worm in Nederland. Haemonchose is niet een nieuw probleem in deze tijd van het jaar, maar door de huidige weersomstandigheden ('normale' temperaturen, hoge bodemvochtigheid) en de toegenomen resistentie voor wormmiddelen is de infectiedruk hoog. Daarnaast is door de gunstige grasgroei het kobaltgehalte in het gras waarschijnlijk lager dan gemiddeld, waardoor lammeren minder vitamine B12 opnemen.
Hoe belangrijk is vitamine B12?
Maagdarmworminfecties en vitamine B12-deficiëntie beïnvloeden elkaar: maagdarmwormen zijn 'verbruikers' van vitamine B12, maar een vitamine B12-deficiëntie zorgt ook voor een toegenomen gevoeligheid voor maagdarmworminfecties. Dit jaar blijkt dat op meerdere bedrijven sprake is van ernstige vitamine B12-deficiëntie. Het advies is dan ook om extra mineralen en vitaminen, waaronder B12, te verstrekken.
Waarom helpen wormmiddelen niet genoeg?
Op veel bedrijven speelt resistentie voor gebruikte wormmiddelen een grote rol. Ook valt een besmetting met deze wormsoort vaak pas laat op. De lammeren krijgen geen diarree, maar bloedarmoede. Dit valt te detecteren door de slijmvliezen van het oog te bekijken. Witte slijmvliezen wijzen op ernstige bloedarmoede. Dit leidt tot groeivertraging en uiteindelijk sterfte.
Wat is eraan te doen?
Bij twijfel geldt het advies om mestonderzoek uit te laten voeren en van vijf lammeren bloedonderzoek te doen, bij voorkeur de oudste dieren per groep. Laat schapen regelmatig controleren op bloedarmoede veroorzaakt door haemonchose. Mestonderzoek kan de diagnose bevestigen. Het heeft geen, of minder zin, om bloedonderzoek op vitamine B12 te doen bij lammeren die krachtvoer krijgen.
Hoe zijn infecties te voorkomen?
Door de ontwikkelingstijden van ei tot infectieuze larve op de weide helpt het om in het voor- en najaar elke drie weken en in de zomer elke twee weken om te weiden naar een volgend perceel, waar drie maanden geen schapen hebben gelopen. Ook helpt geregeld mestonderzoek. Om resistentie te voorkomen is het verstandig niet de hele koppel, maar 96 tot 98 procent van de groep te ontwormen.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X107 (HG) #30576
Gebruikt, € 3.289
-
Gebruikt, P.O.A.
-
Kuhn FC313-F frontmaaier
Gebruikt, P.O.A.
-
Kuhn GF 8501 TO
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Drachten
Akkerbouw medewerker in Creil
AB Vakwerk Groep B.V. - Creil, Noordoostpolder
Allround medewerker akkerbouwbedrijf (meerdere kandidaten)
AB Vakwerk Groep B.V. - Wieringerwerf (Hollands Kroon)
Weer
-
Zondag13° / 6°20 %
-
Maandag10° / 9°90 %
-
Dinsdag10° / 6°90 %