'Groen sieraad zonder blingbling'
Geen voor de hand liggende combinatie: een boomkwekerij en een varkenshouderij op één boerenerf. Maar bij familie Michels-Classens kan het. Zoon Sef runt de varkenstak, dochter Caroline neemt het voortouw in de boomteelt.
'Ja, ik weet het', verzucht Jan Michels uit Heide. 'Mensen zijn verhalen over duurzaamheid moe. Het begrip duurzaamheid is zó algemeen geworden dat het bijna een leeg begrip is.'
Maar dat geldt volgens de familie Michels-Classens niet voor hun invulling van duurzaamheid in relatie tot de bedrijfsvoering. 'Integendeel zelfs', vult Caroline haar vader aan. 'Als je kijkt naar de planeet waarop we leven, dan willen we nog lang vooruit met z'n allen. Dat lukt alleen als iedereen daar zijn of haar steentje aan bijdraagt.'
Natuurlijke bemesting
Daarom moet een groen gekweekte boom voor Caroline Michels en haar vader zo groen mogelijk zijn. Dus gebruiken ze zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen en zoveel mogelijke natuurlijke bemesting.
Die natuurlijke bemesting is meteen de verbindende factor tussen de boomkwekerij en varkenstak: de mest is afkomstig van hun varkensbedrijf dat 6.500 vleesvarkens telt. Ook hier is duurzaamheid belangrijk, vandaar dat ze werken met het Beter Leven-keurmerk.
Kansen
De basis voor de duurzaamheid op het erf van Jan en Marian Michels-Classens en hun kinderen Sef, Caroline en Iris, is gelegd in 1986. De akkerbouwtak bracht met de dalende maisprijzen, de stijgende grondkosten en rente niet voldoende op en op dat moment bood contractteelt in de boomkwekerij kansen.
'Kansen die we met tienduizend eiken, beuken en berken hebben verzilverd. Met dalen en ook opstekers raakten we telkens uitverkocht. Inmiddels is ons areaal uitgegroeid tot 60 hectare met driehonderd soorten bomen. Iets waarvan ik ontzettend kan genieten. Gelukkig delen mijn dochter Caroline en haar man Barry die passie. Iets wat niet van meet af aan zo was', vertelt Jan Michels.
Sieraden
Voorafgaand aan de studie commerciële economie lag de interesse van Caroline Michels bij de verkoop van sieraden. Blingbling.
'Maar toen kwam dat moment dat je beseft: thuis hebben we ook een mooi product. Waarom sieraden verkopen, als je eigenlijk de mooiste groene sieraden thuis hebt? Sieraden die van nature al prachtig zijn en geen poespas nodig hebben om te schitteren', vindt ze.
Uitdaging
Vanaf toen bracht de onderneemster samen met haar man de zondagen tussen de bomen door. Gewapend met boeken, determinatietabellen en -sleutels analyseerden ze de waarneembare kenmerken en leerden ze de bomen stuk voor stuk herkennen.
'Ik raakte toen nog meer onder de indruk van hoe mooi natuur kan zijn. We produceren een prachtig natuurlijk product, maar hoe houden we dat zo? Dat is en blijft een uitdaging in de huidige dynamische omgeving.' Een uitdaging die de familie Michels-Classens graag oppakt.
Kennis en kunde
'Dertig jaar geleden had ik niet kunnen bedenken dat we zover zouden zijn met onze kennis en kunde, dat we dit soort uitdagingen kunnen oppakken en ons hierover ook nog eens nadrukkelijk uitspreken', zegt Jan Michels.
'Toen ik begon, wist ik helemaal niets van bomen. Ik wist niet eens hoe ik moest snoeien. De wereld van de boomteelt was toen heel gesloten. Tja, en Google of YouTubefilmpjes met snoei-instructies waren niet beschikbaar.'
Andere tijden
Maar de tijden zijn drastisch veranderd. De familie Michels-Classens werkt nu samen met collega-kwekerijen, bezoekt beurzen, sluit zich aan bij studiegroepen en ontwikkelt zelfs innovaties.
Zo heeft Jan Michels samen met een aantal andere partijen de Treeject ontwikkeld. Deze smalle injecteur is inzetbaar om tussen bomen vloeibare dierlijke mest te injecteren.
Sporenelementen
'Wij injecteren onze eigen varkensdrijfmest en voegen daaraan alle benodigde sporenelementen toe, zodat de omgeving er nauwelijks last van heeft. De mest heeft een langere werkzaamheid in de grond, waardoor we bijna geen kunstmest meer nodig hebben.'
Daarnaast maakt het bedrijf gebruik van een lage volumespuit. Dit houdt in dat 1 liter bestrijdingsmiddel per hectare laag bij de grond wordt verspreid in plaats van de gemiddelde 5 liter. Allemaal bewuste keuzes en werkwijzen die de familie op zondag 3 juli tijdens een open dag toelicht aan burgers.
Memorabel moment
'Een memorabel moment, want het is pas onze tweede open dag in dertig jaar', zegt Jan Michels. 'We zijn er als familie en bedrijf echt klaar voor: de afgelopen jaren zijn de puntjes op de i gezet en nu ligt er een mooie groene toekomst op ons te wachten.'
Bekijk meer over:
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Veenhuis Combi 2000
2001, P.O.A.
-
Spearhead Zitmaaier / tuintrekker Twiga (HA) #22441
Gebruikt, P.O.A.
-
Kubota Voorwiel spatborden set M5
Gebruikt, € 450
-
John Deere Tractor 6150M (LH) #30592
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Programmaleider Landbouw (stikstof en water) 32 uur
Natuur & Milieu - Utrecht
Marketing Medewerker
Kverneland Group Nieuw-Vennep - Nieuw Vennep, Haarlemmermeer
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Weer
-
Vrijdag6° / 5°10 %
-
Zaterdag4° / 3°10 %
-
Zondag8° / 3°10 %