Boer krijgt meer steun uit Brussel
De Europese Commissie wil boeren en telers ondersteunen met nieuwe maatregelen. Zo mogen melkveehouders en zuivelaars in Europese lidstaten afspraken maken om vrijwillig en tijdelijk de productie van melk te verminderen.

Eurocommissaris Phil Hogan Europees kondigde deze 'crisiskartelvorming' maandag tijdens de Landbouwraad aan voor in eerste instantie een periode van zes maanden. Zo moet de markt zich weer gaan herstellen.
Staatssecretaris Martijn van Dam, momenteel voorzitter van de Landbouwraad, heeft de Europese varkensvlees- en zuivelsectoren gevraagd om zich 'verantwoordelijk' te gedragen.
'We roepen alle relevante martkspelers in de zuivel- en varkensvleessector op om een bijdrage te leveren aan het herstellen van de balans tussen vraag en aanbod. Een vermindering in het aanbod is nodig om de markten te laten herstellen', aldus de staatssecretaris maandagavond in een persconferentie in Brussels.
Reguleren
Van Dam sprak na afloop van de Landbouwraad van ministers, waarin een hele reeks nieuwe maatregelen is afgesproken om de sector erbovenop te helpen. De meest opvallende maatregel is dat de Europese Commissie zal toestaan om op vrijwillige basis de productie te reguleren.
FrieslandCampina heeft onlangs een dergelijke maatregel ingevoerd omdat de verwerkingscapaciteit ontbrak. Maar afspraken om overproductie tegen te gaan hebben toestemming nodig van de Commissie, en die heeft Phil Hogan geregeld. Dat was echter vooral op verzoek van de Fransen en de Belgen, vertelde hij na afloop van de persconferentie.
Overspoelen
Want onduidelijk is hoe de maatregel in de praktijk zal leiden tot een herstel van de balans waar Van Dam het over had. Stel dat Nederlandse boeren afspreken om de melkproductie te verlagen. Hoe voorkom je dan dat goedkope melk uit andere EU-landen de Nederlandse markt niet overspoelen?
'Dat kan je niet', zei Hogan na afloop, precies vanwege de hierboven genoemde redenen. 'Vraag het de Franse minister van landbouw maar. Hij heeft alles uitgedacht', voegde Hogan er aan toe.
Groente- en fruit
De lijst van maatregelen omvat ook een verlenging van maatregelen om de schade voor de fruit- en groente-sector voor het Russisch embargo tegen te gaan en het opzetten van een Europees observatorium voor varkensvlees- en rundvlees, in navolging van eenzelfde monitoring van de melksector.
Volgens Van Dam komt de lijst maatregelen grotendeels overeen met de wensen van Copa Cocega, de lobbygroep waar ook LTO Nederland lid van is.
Peter Teffer/Mike Schellart
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X107 (BV) #27440
Gebruikt, € 3.289
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker Z545R (HA) #692981
Gebruikt, P.O.A.
-
Pottinger Novacat 305 3-puntsmaaier
Gebruikt, P.O.A.
-
Fendt 203V II
1987, P.O.A.
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Donderdag20° / 5°0 %
-
Vrijdag20° / 4°10 %
-
Zaterdag15° / 3°10 %