Waterkringloop sluiten in tulpenbroeierij

De resultaten van het project 'Waterkringloop in de tulpenbroeierij' van GreenPort NHN zijn samengevat in de factsheet Waterkringloopsluiting Broeierij.

Waterkringloop+sluiten+in+tulpenbroeierij
© Jeroen Noot

Het onderzoek is uitgevoerd door Proeftuin Zwaagdijk, TNO en Wageningen UR Glastuinbouw.

Zes tulpenbroeiers uit West-Friesland hebben vooruitlopend op de komende eisen aan het lozen van gewasbeschermingsmiddelen laten onderzoeken hoe zij hun watersysteem kunnen inrichten om aan de eisen te voldoen en daarbij een optimale waterkwaliteit te garanderen.

Proeftuin Zwaagdijk, TNO en Wageningen UR Glastuinbouw hebben de systemen in kaart gebracht en de effectiviteit van de systemen beoordeeld.

Watersysteem

Het uitgangspunt dat ze nastreven is een gesloten watersysteem, zonder lozing op het oppervlaktewater of riool. Uit het onderzoek blijkt dat het watersysteem goed te sluiten is, zonder kwaliteitsverlies voor de teelt.

Wel is het van belang om het watersysteem goed in kaart te brengen en oog te hebben voor onverwachte lozingspunten. Spoelwater van filtersystemen is hierbij bijvoorbeeld een aandachtspunt.

Ontsmettingstechnieken

TNO en Wageningen UR Glastuinbouw hebben onder meer in kaart gebracht wat de werking van diverse voorfiltratie- en ontsmettingstechnieken is op diverse verontreinigingen. Door een juiste toepassing van de technieken kan de kwaliteit van het water optimaal gehouden worden voor de tulpenteelt.

Water in de tulpenbroeierij raakt gedurende de teelt verontreinigd met organische materialen en ook schimmels, virussen en andere ongewenste elementen kunnen in het water terecht komen.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    9° / 6°
    30 %
  • Woensdag
    9° / 4°
    90 %
  • Donderdag
    9° / 5°
    30 %
Meer weer