Onkruid groot probleem in boomteelt
Het Koepelproject Plantgezondheid Bomen en Vaste planten streeft naar een toekomstbestendige sector en probeert onder andere knelpunten in gewasbescherming op te lossen. Onkruidbestrijding is bij telers vaak het grootste probleem, weet projectleider Peter van ‘t Westeinde.
Han ReindsenHet koepelproject heeft een looptijd van drie jaar (2015-2018) en heeft de beschikking over geld dat de sector via het Productschap Tuinbouw bij elkaar heeft gebracht. Er is 600.000 euro beschikbaar voor de 22 projecten die zijn ingediend door kwekers.
Van ‘t Westeinde: ‘Met het koepelproject willen we de sector laten bewegen van curatieve naar preventieve teeltmaatregelen. We willen naar gezonde planten met het beperkte middelenpakket. Dat pakket staat onder druk. Denk aan de discussie rond neonicotinoïden en glyfosaat.’
Opgebruiktermijn
Bij de bestrijding van schimmels en insecten zijn er op dit moment weinig problemen. Onkruidbestrijding is in de teelt van bomen en vaste planten vaak het grootste knelpunt. Van ‘t Westeinde wijst op de intrekking van het middel Aramo in 2015 zonder opgebruiktermijn.
Centurion Plus zou een vervangend middel zijn, maar dat middel is dit jaar nog niet breed toegelaten. Op dit moment wordt er gewerkt aan een tijdelijke vrijstelling voor het grassenmiddel. ‘Het is afwachten of ze ja of nee zeggen’, aldus Van ‘t Westeinde.
Dit jaar wordt waarschijnlijk een nieuw afbrandmiddel uit de aardappelteelt toegelaten voor de teelt van bomen en vaste planten. ‘Dat zou een welkome toevoeging zijn.’ Voor de bestrijding van breedbladige onkruiden is er onder andere het nieuwe middel Pistol Flex. ‘De toelating is mede tot stand gekomen door de LTO-vakgroep Bomen en Vaste planten’, geeft Van ’t Westeinde aan.
De projectleider van het koepelproject is blij dat er bij gewasbeschermingsmiddelen langzaam meer ruimte komt voor lage doseringstechnieken. ‘Soms mag je wel één keer 4 liter van een middel per hectare gebruiken, maar niet vier keer 0,5 liter per hectare. Vreemd, want je gebruikt maar de helft van het middel en dat is beter bij het voorkomen van uitspoeling.’
Volgens Van ‘t Westeinde zijn er vaak gegevens van proeven met lage doseringstechnieken (LDS) bekend en accepteert het Ctgb deze. ‘Bij de toelatingsprocedure nemen ze er wel de tijd voor. Het kost snel twee jaar voor een LDS-techniek is toegestaan.’
Onverwacht
Soms wordt de sector onverwacht met problemen geconfronteerd. Zo heeft Dupont zich als leverancier van gewasbeschermingsmiddelen volledig teruggetrokken uit de sierteeltsector. Het middel Steward is daardoor in de sier- en boomteelt niet meer te gebruiken.
‘Syngenta heeft de rechten overgenomen, maar moet zelf een nieuw dossier opbouwen. Dat kost zeker drie jaar tijd. Ik hoop dat er niet meer producenten komen die stoppen als leverancier voor onze sector’, zegt de projectleider.
Het koepelproject kijkt ook naar niet-chemische oplossingen. In stamrozen liggen proeven met heet water, afbranden en afdekken met natte houtpulp. De resultaten worden gepubliceerd op de website www.ltobomenenvasteplanten.nl.
In buxus kijkt de sector naar het effect van afdekken met stro en de inzaai van miniklaver. Ook kijken kwekers naar de mogelijkheden van schoffelmachines en het afdekken van zaaibedden met folie.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Kuhn GF13003T Cirkelschudder
Gebruikt, P.O.A.
-
Hemach Rubberschuif vast driepunt 2,25 m
Gebruikt, € 685
-
Rogedi kuilverdeler
Gebruikt, P.O.A.
-
Niemeyer RS 470 TWIN
Gebruikt, € 3.000
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°20 %
-
Maandag13° / 9°90 %