Meer wilde bijen, dikkere peren

Limburg/Zeeland - De wilde bijenpopulatie een boost geven. Dat is het doel van het Interreg-project ‘Meer natuur voor pittig fruit’, dat maandag is gestart.

Daniëlle Feron-Roebroek
‘Meer natuur voor pittig fruit’ is een grensoverschrijdend project; Vlaams-Brabant, Belgisch en Nederlands Limburg en Zeeland doen mee.
Vooral gebieden als het Hageland, de Haspengouw in Vlaanderen, Nederlands Limburg en Zeeland voelen de gevolgen van de achteruitgang van de populatie wilde bijen, omdat daar veel fruittelers zitten. Doordat het aantal bijen afneemt, vindt er onvoldoende bestuiving plaats. Een groot probleem voor veel fruittelers.

Betere kwaliteit

‘Het project is in België ontstaan’, vertelt Bram Derikx, directeur van Natuurrijk Limburg, partner in dit project. ‘De eerste resultaten zijn veelbelovend. Fruittelers in België geven aan dat door de herintroductie van de wilde bij peren dikker zijn en dat de kwaliteit beter wordt. Fruittelers hebben dus zonder meer baat bij meer wilde bijen.’
De herintroductie van wilde bijen gebeurt door het plaatsen van bijenhotels en nestblokken en het aanplanten van struiken en planten die geliefd zijn bij bijen.
Derikx: ‘In het eerste jaar is de bezetting van de bijenhotels nog relatief laag. In het tweede jaar en in het derde jaar verwachten we een stijgende lijn tot een bezetting van 75 procent. Er zit dus veel potentie in het plaatsen van de hotels.’
Het doel van ‘Meer natuur voor pittig fruit’ is tweeledig. Aan de ene kant het ecologische effect (meer wilde bijen, landschap) en aan de andere kant het positieve economische resultaat voor fruittelers (hogere productie, betere kwaliteit).
‘Vorig jaar is er een bijenconvenant ondertekend door onder andere LLTB, de Limburgse waterschappen, de provincie Limburg en Rijkswaterstaat’, vertelt Derikx. ‘Zij spraken daarmee de intentie uit bijensterfte tegen te gaan.’
Hij hoopt dan ook dat deze partijen in het verlengde van het bijenconvenant betrokken willen zijn bij het project. ‘Natuurrijk Limburg zal deze partijen ook uitnodigen hiertoe. Het project wordt mede gefinancierd vanuit het Interreg Vlaanderen-Nederland, Europees fonds voor regionale ontwikkeling’, geeft de directeur aan.

Deelnemers gezocht

Derikx roept fruittelers die mee willen doen op zich te melden bij Natuurrijk Limburg. ‘We zoeken in Limburg minimaal vijftien fruittelers die willen deelnemen.’
Ook Zeeuwse fruittelers mogen meedoen aan dit project. Zij kunnen terecht bij Landschapsbeheer Zeeland.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    7° / 3°
    10 %
  • Vrijdag
    4° / -1°
    10 %
  • Zaterdag
    5° / -2°
    5 %
Meer weer