Vergoeding mezenschade stopt

Gelderland/Utrecht - Fruittelers in Gelderland en Utrecht vinden het onterecht dat de vergoeding van mezenschade wordt afgebouwd. Dat hebben ze bij de provincies aangekaart. De telers hopen op een oplossing in IPO-verband.

Jacomien VoorhorstDe vergoeding voor zangvogelschade wordt afgebouwd. ‘Het is gewoon een bezuinigingsoperatie van de provincies’, zegt Herman Bus van fruittelersorganisatie NFO. ‘In 2014 werd nog 100 procent van de schade uitbetaald, vorig jaar 60 procent, in 2016 nog 30 procent en daarna niets meer.’
De afbouw is het gevolg van het overhevelen van de uitkering van vergoedingen voor faunaschade van het Rijk naar de provincies. Daarvoor is rijksgeld beschikbaar maar dat is minder dan het budget dat het Rijk voorheen uitkeerde.
‘Als je het over zangvogelschade hebt, gaat het vooral om mezenschade in peren. Het gaat dan over gemiddeld 2 miljoen euro per jaar, maar het varieert enorm per teler. Sommige telers hebben 1.000 euro schade, bij anderen loopt het bedrag op tot 30.000 euro’, zegt Bus.

Beschermde vogelsoort

Het schrappen van de vergoeding voor mezenschade valt dan ook slecht bij de fruittelers, ook al omdat ze er weinig tegen kunnen doen. ‘Mezen zijn een beschermde diersoort. Dit betekent dat je de dieren niet mag bestrijden’, zegt NFO-bestuurder Bert den Haan.
‘Er zijn in samenspraak met het Faunafonds wel proeven geweest waarbij preventieve maatregelen zijn uitgetest. Maar dat heeft geen bevredigend resultaat opgeleverd.’
Daarnaast steekt het de fruittelers dat schade door bijvoorbeeld ganzen en dassen wel vergoed blijft. Er lijkt sprake te zijn van willekeur.
NFO en LTO Gelderland vinden dan ook dat de provincies er geen goede motivering geven om de vergoeding van mezenschade af te bouwen. Het lijkt erop dat het puur door financiële redenen is ingegeven.
‘Wij vinden dat de overheid zorgvuldig moet handelen. Van provincie Gelderland zijn we dit ook gewend’, zegt Den Haan. De organisaties hebben Gelderland dan ook gevraagd om zich er in het interprovinciale IPO-verband voor in te zetten dat de vergoeding voor mezenschade in fruit gehandhaafd blijft en niet wordt afgebouwd.
De organisaties wijzen erop dat over de afschaffing van de regeling geen enkel overleg is geweest met de sector. ‘De bezuiniging is eenzijdig ingevoerd’, aldus Bus.
De kwestie speelt ook in Zeeland en Limburg waar eveneens veel perentelers zijn gevestigd. Ook hier trekken telers bij hun provincie aan de bel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    7° / 3°
    10 %
  • Vrijdag
    4° / -1°
    10 %
  • Zaterdag
    5° / -2°
    5 %
Meer weer