El Niño raakt agrarische markt nog niet

De gevolgen van het weerfenomeen El Niño zijn in delen van de wereld flink voelbaar. Zeker voor boeren in ontwikkelingslanden. Maar de agrarische markt, waar de prijzen van grondstoffen laag zijn, reageert nog nauwelijks, blijkt uit analyses van banken en landbouworganisaties.

In Afrika wordt de noodklok geluid. Ongebruikelijke perioden van droogte leiden tot voedselschaarste wat miljoenen mensen kan raken, waarschuwen de Verenigde Naties. El Niño wordt als de hoofdschuldige aangewezen. Experts waarschuwen al langer voor de gevolgen van dit natuurfenomeen.

Maar waar de zwakke delen van de wereld worden geraakt, blijken belangrijke landbouwproductiegebieden weinig last te hebben van het veranderende weerpatroon. Perioden van droogte of overvloedige regen leiden niet tot een stijgende lijn in de prijsvorming van belangrijke agrarische grondstoffen, blijkt uit een recent uitgebrachte index van voedselprijzen van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

Granen

'De teelt van granen heeft weinig geleden onder van de effecten van El Niño', zegt Stefan Vogel, hoofd van het onderzoeksteam voor agrarische grondstofmarkten bij de Rabobank dat is gevestigd in Londen.
'In het oosten van Australië, waar veel gerst en tarwe worden geteeld, is de oogst wat lager door droogte. Maar de gewassen waren grotendeels al geoogst waardoor de droge periode weinig impact had. Het heeft in ieder geval geen invloed op de markt gehad.'

Volgens de FAO-index laat de markt voor oliehoudende gewassen een kleine opleving zien. Daar blijkt El Niño wel iets los te maken. De oogstvooruitzichten voor soja in Brazilië blijken onzeker, terwijl de vraag goed is. Tegelijkertijd zorgt El Niño voor droogte in Indonesië en Maleisië en voor een lagere prognose voor de oogst van palmolie. Deze twee landen nemen ruim 80 procent van de wereldproductie van palmolie voor hun rekening.

Suiker

De suikerprijs laat een licht stijgende lijn zien. 'El Niño heeft daar ook invloed op', zegt Vogel. 'In delen van Brazilië heeft het hevig geregend. Daarmee kan de oogst minder worden of verlaat. De markt reageert daarop.'
Dat wordt nog eens versterkt door minder goede oogstverwachtingen in landen als India, Thailand en Zuid-Afrika, blijkt uit informatie van de FAO.

Maar ondanks enkele oplevingen blijken de prijzen voor agrarische grondstoffen nog altijd laag. 'De prijsniveaus zitten op het laagste niveau sinds acht jaar. We zien dit in belangrijke grondstoffen als suiker, graan en soja.'
Politieke en economische factoren hebben een grotere invloed op de prijsvorming dan El Niño. Vogel noemt het voorbeeld van Argentinië. De nieuwe Argentijnse president Mauricio Macri schafte onlangs exportrestricties af. Daarmee keert Argentinië in één klap terug op de wereldmarkt. 'Dergelijke politieke beslissingen hebben een directer effect op de prijzen dan veranderende weersomstandigheden.'

De gevolgen van El Niño hebben ook minder effect omdat de voorraden van veel agrarische grondstoffen aanzienlijk zijn. Zo leidt de opleving op de suikermarkt tot weinig opwinding bij handelaren.
'De voorraden van suiker zijn behoorlijk', zegt Vogel. 'Daarbij zien we dat de oogst van suikerriet in delen van de wereld minder kan zijn, maar dat het suikergehalte hoog is. Daardoor kan de uiteindelijke productie zelfs hoger uitvallen.'
De FAO onderzocht de gevolgen van El Niño op de agrarische wereldmarkt van de afgelopen decennia. Daaruit blijkt dat effecten op de agrarische productie in veel gevallen niet leiden tot grote verschuivingen op de agrarische grondstofmarkten.

Wel is duidelijk dat kleine boeren in ontwikkelingslanden vaak als eersten de gevolgen van een veranderend weerpatroon voelen en dat door de zwakke structuur in die landen de bevolking vaak onevenredig hard wordt geraakt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    7° / 3°
    10 %
  • Vrijdag
    4° / -1°
    10 %
  • Zaterdag
    5° / -2°
    5 %
Meer weer