LTO: fosfaatkorting geleidelijk

LTO wijst het vooraf korten van de aan melkveehouders toe te delen fosfaatrechten af. ‘Een korting moeten we uitsmeren over een aantal jaren en combineren met de verhandeling van fosfaatrechten’, zegt Kees Romijn, voorzitter van LTO Melkveehouderij.

Jan van LiereDe fosfaatproductie in de melkveehouderij kwam vorig jaar ongeveer 3,5 miljoen kilo boven het voor de sector afgesproken niveau. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek begin deze week.
Ingrijpen is nodig, erkent LTO. ‘Het fosfaatplafond is vastgelegd in de derogatievoorwaarden. De huidige derogatie loopt nog twee jaar en daar moeten we mee door’, zegt Romijn.
Vorig jaar is al aangekondigd dat melkveehouders rechten krijgen toegewezen om de fosfaatproductie in toom te houden. LTO wijst een generieke korting van die nog niet eens toegekende rechten af. ‘Deel nu gewoon fosfaatrechten uit op basis van de gemiddelde productie in 2014 of van de productie in de eerste helft van 2015. En neem vervolgens wat tijd om terug te komen op het afgesproken plafond’, licht Romijn het standpunt van de vakgroep toe.
Dat biedt de mogelijkheid om de komende jaren bij de verhandeling van fosfaatrechten al een flinke slag te slaan. ‘Als we bijvoorbeeld afspreken dat we elk jaar 1 procent teruggaan met de fosfaatproductie, zou je wellicht al 0,5 tot 0,75 procent kunnen realiseren door te korten bij het verhandelen.’
Dat resultaat zou dan jaarlijks aangevuld moeten worden door een beperkte generieke korting om aan de 1 procent te komen. ‘Zo’n aanpak zou de pijn behoorlijk verzachten’, oordeelt de vakgroepvoorzitter.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    7° / 3°
    10 %
  • Vrijdag
    4° / -1°
    10 %
  • Zaterdag
    5° / -2°
    5 %
Meer weer