Vier landen in EU PRRS-vrij
Vier landen in Europa zijn PRRS-vrij. Het gaat om Noorwegen, Zweden, Finland en Zwitserland. Zij hebben een nationale strategie voor de bestrijding van de varkensziekte. Nederland en Denemarken zijn het verst in hun aanpak om ook PRRS-vrij te worden.
Ilona LesscherMeest voorkomend PRRS-type in Europa is genotype 1. In Denemarken, Duitsland, Oostenrijk en Polen komen ook genotype 2 (US-stam) voor. In de meeste Europese landen wordt niet systematisch gemonitord op PRRS. In welke mate de ziekte voorkomt, is daardoor niet bekend, blijkt uit reacties op een vragenlijst die is verstuurd naar experts in twintig EU-landen.
Op basis van ramingen mag worden aangenomen dat PRRS in Denemarken en Roemenië 25 tot 50 procent van de varkensbedrijven treft, dat het in Duitsland, Griekenland en Oostenrijk gaat om 50 tot 75 procent en in landen als Italië en Spanje om 80 tot 95 procent.
In Nederland blijkt 67 procent van de bedrijven die biggen verkopen voor de mesterij positief te testen op PRRS, terwijl 80 procent van de vleesvarkens bij de slacht serologisch positief is.
Forse schade
De schade die dat met zich meebrengt, hebben de meeste landen niet in beeld. Een Nederlandse studie wijst uit dat de economische schade van acute PRRS op een fokbedrijf varieert van 59 tot 329 euro per zeug in de uitbraakperiode van achttien weken. Voor een Nederlands vermeerderingsbedrijf is dat 75 euro per zeug. De kosten die volgden op een uitbraak, variëren van 9 tot 160 euro per zeug.
In Nederland zijn verschillende initiatieven om PRRS-vrij te worden. Sinds 2013 loopt in Noord-Nederland een proef naar de mogelijkheden om PRRS-vrij te worden. Op de deelnemende bedrijven wordt regelmatig bloed getapt en er is een onderzoek gaande om ‘truck cooking’ te optimaliseren. ‘Wil regionale aanpak kans van slagen hebben, dan is transport met virusvrije wagens een voorwaarde’, zegt Eric Douma van de stuurgroep PRRS.
Op varkensproefbedrijf VIC Sterksel wordt ook ervaring opgedaan om PRRS-vrij te zijn. Gedurende tweeënhalf jaar lukte dat; in mei 2015 werden echter antistoffen aangetroffen bij vleesvarkens van 24 weken. VIC heeft veel aandacht voor externe en interne biosecurity en werkt volgens vaste protocollen.
Eind 2014 startte DAP De Oosthof het initiatief Noaberbig. Daarbij wordt naar Amerikaans voorbeeld gewerkt met een regionale aanpak. Dierenarts Arjan Schuttert van De Oosthof noemt vaccineren tegen PRRS een kwart van de oplossing van het probleem. Andere belangrijke factoren noemt hij: stalklimaat, optimale weerstand en het management van de ondernemer.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Iseki TG 6370
2017, P.O.A.
-
Lely Splendimo 320FC Frontmaaier
2015, P.O.A.
-
John Deere - 6155R AP CP FH PTO
2022, P.O.A.
-
Kuhn Ploeg Vari Master (RL) #28242
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Weer
-
Donderdag7° / 3°10 %
-
Vrijdag4° / -1°10 %
-
Zaterdag5° / -2°5 %