Bloemkool

Op onze zorgboerderij hebben we jaarlijks gemiddeld zes stagiairs rondlopen. Vaak leuke jongens en meiden van verschillende opleidingen, leeftijden en achtergronden, die - mits ze een beetje zelfstandig zijn - van grote waarde voor ons zijn.
Zo komt het dat ik op een vrijdagmorgen samen met een deelnemer en twee stagiaires de winkel inruim voor openingstijd. Een van hen, een vlotte meid van zestien, begint in de chaos van rolcontainers en groentekratten alvast met het inpakken van de bestellingen. Een flinke klus met prioriteit. Terwijl ik de koelkast aanvul met zuivel, tikt ze me aarzelend op mijn schouder. ‘Op dit briefje staat dat ik bloemkool moet inpakken. Maar hoe ziet bloemkool eruit?’
Even ben ik uit het veld geslagen. Bloemkool? Met opgetrokken wenkbrauwen en een enigszins verbaasd lachje loop ik met het meisje de koelcel in. Dit moet een black-out zijn, of in elk geval een uitzondering.
Als alle groenten in de winkel liggen, vraag ik de andere stagiaire of ze de prijskaartjes erbij wil leggen. We kletsen wat en ondertussen zet ik de kassa aan. Met nog twee bordjes in haar hand zie ik het meisje ineens twijfelen. Ze loopt onrustig langs de groenten, blijft even staan bij de bleekselderij en bloemkool, maar legt dan resoluut het bloemkoolbordje boven op de broccoli.
Ik sla mijn handen voor mijn hoofd. Hoe kan dit? Binnen één kwartier twee stagiaires die niet weten wat bloemkool is; het doet me denken aan een Brits onderzoek uit 2012. Dat concludeerde dat ‘kinderen geboren in de jaren negentig geen flauw benul hebben waar hun eten vandaan komt’.
60 procent van de Britse jongeren tussen de 16 en 23 jaar weet niet dat melk van de koe komt en 11 procent denkt dat eieren van tarwe of mais worden gemaakt. Deze resultaten zeggen misschien niks over de groentekennis van onze Nederlandse jeugd, maar door deze bloemkoolblamage krijg ik wel een vermoeden.
Heus, in onze winkel liggen groenten waarvan ik het niet gek vind als je de naam niet weet. Snijbiet, palmkool, rammenas, koolrabi, romanesco, wortelpeterselie en schorseneren: in mijn vorige leven had ik enkel Drs. P erover horen zingen. Maar bloemkool. Doodgewone Nederlandse bloemkool. Ik hoop dat onze twee stagiaires geen afspiegeling van de Nederlandse jeugd zijn, maar wellicht doet u er toch verstandig aan het even na te vragen bij uw zoon of dochter.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    7° / 3°
    10 %
  • Vrijdag
    4° / -1°
    10 %
  • Zaterdag
    5° / -2°
    5 %
Meer weer