Bijzonder jaar groenten en fruit

2015 was een bijzonder jaar voor de groenten- en fruit sector, met lagere volumes en hogere prijzen. Dat blijkt uit gisteren gepubliceerde cijfers van GroentenFruit Huis.

Koen van Wijk Vooral over de grens viel de voorjaars- en zomerproductie lager uit door het wisselende klimaat. Samen met Zuid-Europese zomerhitte zorgde dit voor hogere prijzen voor Nederlandse telers. Door de tegenvallende buitenlandse productie konden vooral telers van paprika en komkommer na jaren weer eens zwarte cijfers schrijven.
In volume daalde de export van Nederlandse groenten met 3 procent en van fruit met 1 procent. De telersomzet van groenten steeg ten opzichte van het magere jaar 2014 met 16 procent naar 2,8 miljard euro. De telersomzet van fruit steeg met 3 procent tot 600 miljoen euro. De totale productiewaarde bedroeg 3,4 miljard euro.
De importwaarde steeg met 7 procent naar 5,1 miljard euro, een record. Alle cijfers betreffen voorlopige ramingen.
Tijdens de 30e editie van de Tuinbouw Ondernemersprijs kregen de bezoekers een jaaroverzicht doorspekt met veelal positieve cijfers over zich uitgestrooid. Voor de tuinbouw in het algemeen geeft 2015 een beeld van stabilisatie en lichtpuntjes aan de horizon, volgens de presentatie.
Nederland exporteerde groenten en fruit naar 155 landen. Daarvan bleef Duitsland met 37 procent veruit de grootste afzetmarkt, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk, België, Frankrijk en Zweden.
De export van komkommers viel 15 procent lager uit door daling van het Nederlandse areaal. De export van tomaat daalde, terwijl die van paprika en aubergine licht steeg. Een opvallende stijger in de paprika-exportlijst is de Verenigde Staten als derde afzetmarkt.

Minder consumptie

Opvallend is de doorgezette volumedaling gekochte verse groenten en fruit door Nederlandse huishoudens. Er werd 3 procent minder groenten en 0,5 procent minder fruit gekocht dan in 2014. In geld bleven de aankopen bij groenten gelijk, bij fruit stegen deze met 2 procent.
Ondanks de dalende consumptie toont directeur Gert Mulder van GroentenFruit Huis zich optimistisch voor de toekomst. ‘We hopen dat de vele aandacht voor groenten en fruit zich uiteindelijk zal omzetten in een hogere consumptie.’
De helft van de kopers van verse groenten doet dit gemiddeld minder dan één keer per week, de helft van de fruitkopers doet dit tweewekelijks. Volgens GroentenFruit Huis was 70 procent van de verkochte groenten voorverpakt, tegen 60 procent in 2014. Fruit werd voor ruim de helft voorverpakt verkocht.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    7° / 3°
    10 %
  • Vrijdag
    4° / -1°
    10 %
  • Zaterdag
    5° / -2°
    5 %
Meer weer