'Hoogwatergeul is niet nodig'

De aanleg van een hoogwatergeul tussen Varik en Heesselt is niet nodig, als de dijken 20 centimeter hoger worden dan is gepland. Dat stelt LTO Noord Neerijnen.

De afdeling komt tot die conclusie na een voorlichtingsbijeenkomst van provincie Gelderland en bestudering van het MIRT-onderzoek (Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport) naar de hoogwatergeul tussen Varik en Heesselt.
Uit de nieuwe stukken en informatie blijkt dat de dijken, ongeacht het feit of er nu wel of geen hoogwatergeul wordt aangelegd, op veel plaatsen moeten worden verhoogd. Het effect van een mogelijke hoogwatergeul is namelijk veel beperkter dan tot nu toe werd gedacht.
'Het komt er kort gezegd op neer dat wanneer je de dijken tussen Echteld en Opijnen, die sowieso worden opgehoogd, nog 20 centimeter hoger maakt, de hoogwatergeul overbodig is', zegt bestuurslid Adri van der Geijn van LTO Noord Neerijnen.

Verkassen

De afdeling volgt de ontwikkelingen rond de aanleg van de geul op de voet. Mocht de geul er komen, dan verdwijnen er vele hectares landbouwgrond en wordt fruitteeltgrond in gebruikswaarde gedegradeerd. Bovendien worden dan de bedrijven van een aantal boeren en tuinders doorsneden en moeten enkele ondernemers wellicht verkassen.
'Als dat voor de veiligheid van het gebied nodig is, dan moet het. Zeker als er geen alternatief is', stelt Van der Geijn. 'Maar dat blijkt er te zijn wanneer de dijken 20 centimeter hoger worden.’
Als de hoogwatergeul bij Varik en Heesselt er komt, dan is dat niet omdat het beslist nodig is voor de waterveiligheid, is de conclusie van LTO Noord Neerijen. Toch vreest de afdeling dat de geul er komt. 'Provincie en Rijk schrijven dat de aanleg van de geul mogelijkheden biedt om natuur te ontwikkelen en recreatie te bevorderen, maar daar willen we geen grond en bedrijven voor opofferen', zegt Van der Geijn.
'Bovendien kost de aanleg van de geul 200 miljoen euro. Geld van de belastingbetaler. Dat geld kan beter besteed worden.'
Er zijn nog bezwaren tegen de komst van de geul. De werkgroep Waalzinnig zet vooral twijfels bij de voorspelde hoogwaterstanden, namelijk het scenario van 18.000 vierkante meter per seconde bij Lobith. Volgens een onderzoek van Wageningen UR komt er nooit meer dan 16.000 vierkante meter per seconde ons land binnen.
LTO Noord Neerijnen gaat uit van de officiële aannames, dus 18.000 vierkante meter. 'Op basis daarvan is de aanleg van de geul ook al overbodig', stelt Van der Geijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    6° / 3°
    10 %
  • Vrijdag
    4° / -1°
    10 %
  • Zaterdag
    5° / -2°
    5 %
Meer weer