Gans lachende derde door halfbakken bestrijding

Faunabeheereenheden in Noord-Nederland worstelen nog met een effectieve aanpak van de overlast door zomerganzen. Na het sneuvelen van het Ganzenakkoord twee jaar geleden zoekt iedere provincie zijn eigen weg. Tot nog toe is de gans de lachende derde.

Boeren in Flevoland staan soms voor zeer onaangename verrassingen. Zo zag een koppel ganzen afgelopen zomer kans om in één nacht 18 hectare peen te verwoesten. Voordat de wildbeheerder kon ingrijpen, waren de vogels alweer gevlogen, voor 165.000 euro schade achterlatend.
FBE Flevoland stelt vast dat het bestrijden van ganzenoverlast tijdens het groeiseizoen nog niet effectief is. Tellingen van dit jaar wijzen uit dat het aantal overzomerende dieren weer licht is gestegen. Dat ligt vooral aan het gevoerde beleid. Zo mogen jagers alleen overdag ingrijpen, terwijl de ganzen vooral 's nachts toeslaan. Ook kregen de wildbeheerders de ontheffing pas op 24 september binnen.
De hoop is nu gevestigd op de ontheffing voor het komende jaar. Zoals het er nu naar uitziet, mogen jagers van 1 maart tot 31 juni niet in de schemering overzomerende ganzen schieten, maar daarna tot 1 november wel. Die schemerperiodes bieden hen de beste kans om de ganzenbestrijding effectiever te maken.
In Drenthe lijkt het probleem met overzomerende ganzen op dat in Flevoland. De aantallen zijn dit jaar ongeveer gelijk gebleven. Wel laten de schademeldingen een aanzienlijke stijging zien. Werd in 2014 nog voor 10.000 euro schade gemeld, dit jaar stond de teller alweer op 50.000 euro. Ontheffing voor afschot wordt in Drenthe dan ook pas verleend als andere maatregelen niet blijken te helpen.
FBE Drenthe roept daarom om een algemene beschikking, zoals die ook in Friesland wordt afgegeven. Pas dan kan het beheer doelmatiger worden.
In Friesland zijn afgelopen zomer bijna zevenduizend minder zomerganzen geteld. Het probleem is in deze provincie ook minder omdat het daar juist de winterganzen zijn die voor de meeste schade zorgen en dan vooral in grasland. Toch houdt FBE Fryslân ook aandacht voor de overzomerende dieren. Zo moeten ganzen die aan het einde van de winter achterblijven, worden teruggedreven naar specifieke foerageergebieden.
Ook in Groningen wordt gewerkt met een maatwerkaanpak per probleemgebied. De ganzenpopulaties zitten daar verspreid over de hele provincie, zodat een op ieder gebied afgestemde 'gereedschapskist' nodig is. Omdat de eerste gebieden daarvoor vorig jaar pas zijn aangewezen, is nog niet veel te zeggen over de effectiviteit ervan. FBE Groningen stelt al wel vast dat een alleen op afschot gericht beleid onvoldoende is. De tellingen wijzen uit dat er waarschijnlijk nog steeds sprake is van een lichte stijging van de zomerpopulatie.
Het huidige beleid is nog te omslachtig en te voorzichtig voor een effectieve bestrijding.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    7° / 3°
    10 %
  • Vrijdag
    4° / -1°
    10 %
  • Zaterdag
    5° / -2°
    5 %
Meer weer