‘Milieuwinst bij geen derogatie’
De LTO-vakgroep Akkerbouw wil de derogatie in Brussel inruilen voor erkenning van kunstmestvervangers, zoals mineralenconcentraat en dunne fractie. ‘Per saldo levert dit milieuwinst op’, denkt vakgroepvoorzitter Jaap Haanstra.
Han ReindsenDe LTO-vakgroep Akkerbouw heeft het idee eind vorige week in haar vergadering besproken. Het plan heeft volgens Haanstra voordelen voor zowel de akkerbouw, de melkveehouderij als de intensieve veehouderij.
Mineralenconcentraat en dunne fractie mogen gebruiken in plaats van stikstofkunstmest draagt volgens de LTO-vakgroep Akkerbouw bij aan de kringloopgedachte in de land- en tuinbouw. Er komt meer plaatsingsruimte voor dierlijke mest en de melkveehouderij hoeft minder gebruik te maken van stikstofkunstmest.
Met dit idee wil Haanstra de discussie openen over de volgende derogatieperiode. Nederland heeft tot en met 2017 derogatie gekregen. Melkveehouders die voldoen aan de voorwaarden voor derogatie, mogen de 170 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare per jaar verhogen naar 250 of 230 kilo.
Haanstra: ‘Het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn kan een stuk eenvoudiger zijn zonder derogatie. De fosfaatdiscussie is eenvoudiger en is het niet nodig om heel Nederland als kwetsbaar gebied aan te wijzen. Met een goede landbouwpraktijk kun je uit de voeten.’
De derogatie bestaat al sinds 2006. Een nieuwe verlenging is volgens Haanstra niet nodig. ‘Door de mestbewerking is er nu een technische oplossing. Het enige wat nodig is, is erkenning van mineralenconcentraat en dunne fractie als kunstmestvervangers.’
Mineralenconcentraat is het eindproduct dat ontstaat bij verwerking van dierlijke mest. Het kan bijdragen aan vermindering van het milieuprobleem. Volgens de wet valt het onder de definitie van dierlijke mest. Uit onderzoek blijkt dat mineralenconcentraat van goede kwaliteit een werking heeft die veel beter is dan dierlijke mest en vrijwel gelijkwaardig is aan kunstmest.
Uit onderzoek van LEI Wageningen UR en RIVM blijkt dat de uitspoeling van nitraat naar het grondwater niet hoger hoeft te zijn dan bij gebruik van kunstmest. Voorwaarde is dat de dierlijke mest op het juiste tijdstip, de juiste manier en in de passende hoeveelheid wordt toegediend. Mineralenconcentraat en dunne fractie maken dat mogelijk.
Haanstra: ‘De stikstofwerkings-coëfficiënt van mineralenconcentraat is 100 procent. De vraag is of dat bij dunne fractie ook 100 procent moet zijn. Een werkingscoëfficiënt van bijvoorbeeld 80 of 90 procent kan lastig zijn in Brussel.’
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Lely Splendimo 320MC
2008, P.O.A.
-
Lely Splendimo 320FC Frontmaaier
2015, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6195M (HA) #27565
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere - 6155M PQ
2021, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Weer
-
Donderdag7° / 3°10 %
-
Vrijdag4° / -1°10 %
-
Zaterdag5° / -2°5 %