Met ons praten, niet over ons

Met+ons+praten%2C+niet+over+ons
© Nieuwe Oogst

Afgelopen week was ik boer+burgertweetmeet. Op Twitter en Facebook laat een boer een week lang zien wat zijn of haar dagelijks werk inhoudt. Burgers konden vragen stellen en ik mocht ze beantwoorden. Ik kon melden dat we nu volop aan het rooien, sorteren en afleveren zijn. Het is leerzaam te ontdekken wat de burger niet weet.
Dat wij bijvoorbeeld twee jaar op een perceel onze bomen opkweken tot leverbare boom voor de fruitteelt vond men niet gek. Maar dat we vervolgens honderd jaar niet meer terugkomen op datzelfde perceel was voor velen een vraag waard. Bodemmoeheid en aaltjes, was samengevat mijn antwoord. Grondontsmetting is verboden en Afrikaantjes doden alleen de vrijlevende wortelaaltjes. We blijven ieder jaar weer zoeken naar maagdelijke gronden en komen zo steeds verder van huis.
Ook was nauwelijks bekend dat we onderstammen gebruiken om de vruchtbaarheid en de groeikracht van de bomen te beheersen. Voor de kersen werken we met zure kersenonderstammen en bij de peren met kweepeer. Voor appel gebruiken we onderstammen in verschillende groeikrachtsterktes van de zwakke M27, de gangbare M9 tot de groeikrachtige MM106 om hoogstammen op te kweken.
Toen ik liet zien dat we naast gangbare ook biologische rassen hebben en dat we daarvoor zelfs naar een veredelaar in Tsjechië reizen, bleek men verbaasd. Leuk was dat we meer dan 280 appelrassen in test hebben. Voor de consument zelfs onderhoudsvriendelijke: de Minitrees. Een paar mensenmeldden zich met een appelallergie. Uitleg over hypoallergene rassen, zoals Santana en Collina, opende voor hen een nieuwe toekomst met appels.
Na een poll met 144 stemmers over het wel of niet schillen van appels voor het eten werd duidelijk dat 80 procent de appel met schil eet. Van de 20 procent schillers reageerde een aantal dat ze alleen eigen of bio-appels vertrouwen en niet schillen. Toch een teken dat de fruitteelt nog wat te winnen heeft. Een andere poll liet zien dat de burger, met 78 procent, een voorkeur voor rode appels heeft.
Al met al moet ik zeggen dat het extra tijd kost om met burgers te praten, maar het gaf ook veel begrip en nieuwe contacten. Ik zat zelf aan het stuur bij de uitleg, zonder actiegroepen of woordvoerders ertussen. Conclusie: het is best mogelijk om niet óver ons maar mét ons te praten.

Han Fleuren vruchtboomkweker, @Fleurenfruit

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    7° / 3°
    10 %
  • Vrijdag
    4° / -1°
    10 %
  • Zaterdag
    5° / -2°
    5 %
Meer weer